Bensinpriset mot rekordlåg nivå – ny sänkning i morse

Bensinpriset är på väg ned mot sin årslägsta nivå.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

De svenska drivmedelspriserna pressas nedåt.

I morse sänktes priserna på nytt som en följd av den internationella prispressen.

Efter en liten uppgång i förra veckan gick priset på 95-oktanig bensin ned med 10 öre på tisdagsmorgonen. En liter kostar nu 12.63 vid bemannade stationer. Även priset på diesel sänktes, ned med 15 öre och kostar 13.68. Sänkningen genomfördes på OKQ8, Circle K och andra större drivmedelsbolag.

Bensinpriset har dock en liten bit kvar till sin årslägsta nivå. Sista mars kostade bensinen 12.58. Lokalt kan det finnas betydligt lägre priser. Sajten bensinpriser.nu anger en station i Uppsala med priset 11.65 per liter. I Varberg går det att tanka en liter 95 för 11.95 kronor per liter.

I går utbröt något av panik när det gäller den amerikanska WTI–oljan som under kvällen handlades för under noll kronor fatet – vilket alltså innebär att oljebolagen tvingades  betala för att bli kvitt oljan.

– Det är helt galet, sa Thina Saltvedt, energianalytiker på Nordea till Expressen.

WTI–oljan steg senare över ”noll–nivån”. Brentoljan, som kommer från Nordsjön och används för att producera en stor del av den bensin vi kör på i Sverige pressas nu också nedåt och kostade 23.67 dollar per fat på tisdagsmorgonen.