Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter krigshotet: Så höjs bensinpriset redan i dag

Dagens prishöjning på drivmedel är den andra sedan årsskiftet.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

Alla ledande oljebolag höjer priserna på bensin på tisdagsmorgonen.

Höjningen är en direkt effekt av konflikten i Mellanöstern.

Priset på 95-oktanig bensin höjdes nu med tio öre och kostar 16,23 vid bemannade stationer hos Circle K, OKQ8 och andra ledande oljebolag. Även priset på diesel höjdes med tio öre och kostar 16,93 för en liter.

Höjningen var minde än vad experterna hade befarat.

Andra prishöjningen i år

Det här är andra höjningen på kort tid. Vid årsskiftet höjdes skatten på bensin med 15 öre litern inklusive moms, och på diesel med 10,25 öre. 

I Norge höjdes priserna redan i måndags. I Norge kostar en liter 95-oktanig blyfri bensin nu 17,61 norska kronor på Circle K, vilket är rekordhögt, enligt tidningen.

I september utbröt en liknande oro som den som nu sprider sig. Den gången gällde det de mystiska drönarattackerna mot oljeproduktionsanläggningar i Saudiarabien där Iran anklagades för att ligga bakom aktionerna.

Attackerna fick olje- och bensinpriserna att rusa och bensinen steg den gången med 40 öre litern.

Det är dock en bra bit kvar till toppnoteringen i maj förra året. Då hade de stora drivmedelsföretagen Circle K, Preem och OKQ8 höjt priset på en liter 95-oktanig bensin med 15 öre till 17,14 kronor vid bemannade stationer. Priset hade då klättrat en tid.

Världsmarknadsspriset, som klättrade efter fredagens dödande drönarattack har dock fallit tillbaka. Ett fat Nordsjöolja har sjunkit med 1,5 procent och kostar strax under 68 dollar. Direkt efter attacken steg priset på råolja med drygt tre procent.

TV: Andra prishöjningen på några dygn

Bensinpriset höjs efter oron i Mellanöstern.
Annons: