Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bensinpriset sänks igen - under 13 kronor i dag

Priset på drivmedel har fallit kraftigt.

Priset bensin och diesel sänks på torsdagen.

En liter 95-oktanig bensin är nu för första gången sedan 2016 nere under 13 kronor.

Efter dagens sänkning på 15 öre kostar bensin 12,98. Samtidigt sänks dieselpriset med 20 öre till 14,13 kronor.

Prissänkningarna på drivmedel har duggat tätt under coronakrisen. På världsmarknaden rasade priset på Brentolja (Nordsjön) med över sju procent under onsdagen. Priset var då 26,70 dollar per fat.

WTI-oljan (handlas på New York-börsen) låg ännu lägre: 23,99 dollar per fat.

Det är efterfrågan på världsmarknaden som styr, och den är skakig under pågående coronautbrott och börsras.

På 2016 års nivåer

– Som det ser ut nu så har priset på råolja sjunkit rejält den senaste månaden. OPEC, en del av de oljeproducerande länderna, hade ett möte i början på mars där man inte enades om produktionskvoter. Det fanns även innan detta god tillgång på olja på marknaden, säger Sofie Quant, kommunikationschef vid Svenska petroleum och biodrivmedel institutet. Hon fortsätter:

– Därtill har utbrottet av Corona bidragit till en ökad global ekonomisk osäkerhet, lägre aktivitet i länder som Kina med flera med minskad efterfrågan som följd, vilket också bidragit till sänkning av råoljepriset.

Bensinpriset är nu nere på nivåer från 2016. I mars det året kostade en liter 95 oktan 12,74 kronor, enligt statistik från Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet. 

Men så tidigt som oktober 2010 låg bensinpriset också på 12,74. Snart tio år sedan alltså.

I förra veckan sänktes priset på bensin flera gånger, och i måndags sänktes det med ytterligare 20 öre per liter. I tisdags sänkte de ledande drivmedelsbolagen literpriset med ytterligare 30 öre.

Nu kostar bensinen 12,98 på bemannade stationer och dieselpriset är nere i 14.13 kronor per liter.

Biligast: 12,50 per liter

Men redan tidigare i veckan handlades bensin för långt under 13 kronor litern på obemannade stationer.

Sajten bensinpriser.nu som håller kollen på billigaste bränslet rapporterar att två ST1-stationer i Halmstad sänkt priset till 12,50. I Katrineholm och Falköping kan man tanka för 12,53 kronor per liter.

 

 

TV: Experten om fallande oljepriset

Annons: