Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska bensinupproret – kopierar gula västarna

I premiäravsnittet av Di TV:s motormagasin gästade bland andra Anders Ygeman. I programmet diskuteras också den nya V2G-tekniken, och projektet som pågår i Kungsbacka kommun. Se hela programmet i spelaren ovan.
Ulf Svahn: ”Det ligger i farans riktning att priset hamnar på över 17 kronor.” Foto: SPBI
Foto: FRITZ SCHIBLI
16.69 på Shell på fredagmorgonen.

Bensinpriset ligger på torsdagen på 16,69 kronor per liter.

I sommar kan 17-kronorsvallen vara passerad.

Samtidigt planeras protestester mot bränsleskatterna inspirerad av de gula västarna i Frankrike.

Gruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook växer lavinartat - bara under onsdagen fick gruppen 50 000 nya medlemmar.

– Nu får det vara nog, säger Bensinupprorets upphovsman Janne Berglund.

Stödjer du bensinupproret?

Prishöjningarna på bensin och diesel har duggat tätt sedan början av året.

Den 2 januari i år kostade en liter 95-oktanig bensin 14,44 kronor. I förra veckan var det rekommenderade priset uppe i 16,79 kronor. Men på torsdagen sänktes det rekommenderade priset till 16.69 kronor.

Säsongseffekten driver på

Sannolikheten att priset höjs igen är dock stor enligt branschen. Orsaken är bland annat säsongseffekten. På sommaren ökar efterfrågan på bränsle när folk ska åka på semester, och då brukar priset dra i väg.

– Vi är på väg in i driving season och det finns mer kvar att hämta. Det är i hög grad USA som styr säsongseffekten, och där har efterfrågan stigit igen, uppger Ulf Svahn vid Petroleuminstitutet.

Missnöjet gror bland många bilägare som snart troligen får betala 17 konor för en liter bensin. 

Boråsaren Janne Berglund, 69, startade därför gruppen Bensinupproret 2.0 på Facebook - för att sätta press på politikerna berättar han för SVT.

Gruppen hade på tisdagskvällen över 170 000 medlemmar – på morgonen var det 120 000 och vid middagstid runt 150 000 och nu planeras riksomfattande aktioner med inspiration av Gula västarna i Frankrike. 

Där inleddes ett våldsamt uppror som en protest mot dieselskatten.

Ute i landet gror alltså ett missnöje med de höga bränslepriserna. De högra priserna gör – tycker medlemmarna i gruppen – att man får stora hål i plånböcker och budgetar. För många är bilen en nödvändighet för resor till och från jobbet och det kostar stora summor anser man. 

Ofta finns inte samma kollektivtrafik som inne i storstäderna.

Bensinupproret 2,0 planerar fredliga protester på fredag, säger upphovsmannen.
Troligen kommer deltagarna ha västar på sig, gula eller i annan färg. ”Gula västar finns ju på Jula och Biltema”, konstaterar en medlem i Facebookgruppen.

– Det franska folket sa ju ifrån att nu räcker det. Men de metoder som Gula västarna använt i Frankrike är jag absolut ingen fan av. Jag tror inte det var andemeningen från de som driver Gula västarna, men de drog ju till sig många våldsverkare och den biten, säger Berglund till Aftonbladet.

I första avsnittet av Di TV Motor visar vi hur 3D-mapping banar väg för autonoma fordon.

Med säsongseffekt och svag krona finns en sannolikhet att priset når 17 kronor under industrisemestern.

– Det ligger i farans riktning. Jämför man med förra sommarens högsta världsmarknadspris och översätter till dagens värde på kronan – då skulle priset hamna över 17 kronor. säger Ulf Svahn.

Förra sommaren kostade en dollar, valutan som oljan handlas i, 8,67 kronor. I dag är priset 9,57 kronor.

– Det är skillnad det. Den svaga svenska kronan kostar mycket pengar just nu, konstaterar bränsleprisexperten.

Stoppar automatisk skatteuppräkning

En sak kan dock mildra förväntade prishöjningar i sommar, och möjligen hålla literpriset under 17 kronor, och det är att det inte blir någon automatisk uppräkning av bränsleskatterna från och med den 1 juli.

Denna överindexering, motsvarande två extra procentenheter, stoppas genom att det är Moderaterna och Kristdemokraternas budget som gäller fram till årsskiftet.

I premiäravsnittet av programmet Di TV Motor berättade Di:s reporter Karin Olander om de hetaste nyheterna från bilmässan i Shanghai. Se hennes rapport i klippet ovan.

Någon generell sänkning av bensinskatten är dock inte att vänta med tanke på nuvarande regerings gröna skatteväxling med fokus på förnybara energikällor.

– Jag tror de allra flesta politiker är ganska glada åt ett högt bensinpris, hävdar Ulf Svahn.

Opec håller ner oljeproduktionen tills vidare

Samtidigt är det oroligt på råoljemarknaden där USA:s sanktioner mot Iran och länder som vill köpa olja där gör att tillgången minskar när iraniernas export minskar. Dessutom har de stora oljeproducenterna i Opec bestämt att begränsa produktionen för att få upp priset på världsmarknaden.

En annan faktor är kaoset i oljerika Venezuela.

– Vi får se om Opecländerna håller ut eller börjar producera mer olja igen efter nästa möte i juni, säger Ulf Svahn.

Se intervjun med Sanna Kaipa i spelaren ovan.