Black Friday kommer ursprungligen från USA, där namnet syftar till att dagen är den dag då handelns röda siffror vänder och blir svarta – då startar julhandeln. Foto: ANDRES KUDACKI / AP TT NYHETSBYRÅNBlack Friday kommer ursprungligen från USA, där namnet syftar till att dagen är den dag då handelns röda siffror vänder och blir svarta – då startar julhandeln. Foto: ANDRES KUDACKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Black Friday kommer ursprungligen från USA, där namnet syftar till att dagen är den dag då handelns röda siffror vänder och blir svarta – då startar julhandeln. Foto: ANDRES KUDACKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Black Friday på Elgiganten förra året. På elektronikkedjan tror man att handelsdagen kommer att växa sig större. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNBlack Friday på Elgiganten förra året. På elektronikkedjan tror man att handelsdagen kommer att växa sig större. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Black Friday på Elgiganten förra året. På elektronikkedjan tror man att handelsdagen kommer att växa sig större. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Många svenskars bankkort går varma under Black Friday. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNMånga svenskars bankkort går varma under Black Friday. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Många svenskars bankkort går varma under Black Friday. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN

Bästa tipsen inför årets Black Friday

Publicerad
Uppdaterad

Nu laddar handeln upp för fenomenet Black Friday – readagen som är en guldgruva särskilt för elektronikkedjorna.

Men det finns fallgropar att se upp med.

– Vi kommer att bli översköljda med erbjudanden, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.

Black Friday är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Men rean har blivit allt större – och snart är det hög tid för 2017 års version.

Den 24 november är det dags.

Då näst intill tävlar butikerna om att erbjuda den bästa rean och tömma sina kunders plånböcker.

– Jag ser många fördelar med Black Friday men visst finns det fallgropar. Särskilt att man faller för saker man inte alls hade tänkt och gör av med för mycket pengar, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

 

ANNONS: Här hittar du rabattkoder och erbjudanden för Black Friday 2017

 

"Gör en lista över till exempel julklappar, samla in önskelistor och fundera igenom vad du ska ge och för hur mycket. Det går lätt över styr i all välmening", säger Ingela Gabrielsson på Nordea.Foto: FANNI OLIN DAHL / TT NYHETSBÅRYN

 

Dags för Black Friday 2017 – se upp för detta

När butikerna laddar upp med låga priser är det lätt för kunderna att gå vilse bland alla erbjudanden.

Det är lätt att handla för mycket.

– Det är jättebra om man kan köpa sådant man ändå hade planerat att köpa till ett lägre pris. Men det kräver att man tänker sig för och inte faller för allt annat, säger Ingela Gabrielsson.

 

7 tips inför Black Friday

• Lägg upp en budget – och tänk igenom hur mycket du vill spendera i förväg.

• Gör en lista över vad du faktiskt vill ha, för att minska impulsköpen.

• Läs in dig på de olika produkterna och jämför recensioner, så du vet vilken modell du ska välja.

• Stirra dig inte blind på procent – jämför mellan butikerna.

• Ha koll på villkor som öppet köp, prisgaranti och tullkostnader.

• Passa på att fixa julklapparna.

• Bli medlem och håll dig inloggad om så krävs.

Källa: Pricerunner

 

Hon fortsätter:

– Vi kommer att bli översköljda med erbjudanden, det här växer för varje år.

 

LÄS MER: Konsumentverket varnar för falska reapriser

 

Privatekonomens tips inför Black Friday 2017

Privatekonomen bästa tips är:

Gör en lista över vad du behöver köpa. Och håll dig till den.

Några andra tips är:

Vet du vilken produkt du vill ha? Jämför produkten hos olika butiker.

Se inte bara till priset. Titta även vad du får i form av bland annat service och leveranstid.

Har de inte den varan du vill ha eller är den för dyr? Då kan det vara bättre att avstå och spara i stället för att köpa en billigare variant.

 

LÄS MER: Black Friday fick fart på novemberhandeln

 

Tänk samtidigt på att lönen som kommer i samband med Black Friday ska räcka ända till jul.

– Snart kommer december med allt vad det innebär. Man bör komma ihåg att sätta av pengar och göra en budget inför jul och nyår, säger Ingela Gabrielsson.

Elgiganten laddar upp för Black Friday

Under Black Friday säljs allt från mat till kläder, inredning och leksaker – och framför allt elektronik.

Enligt Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, går nästan hela året ut på att ladda upp med tillräckligt många produkter.

– Vi säljer enorma mängder, så det gäller att hitta ett stort antal produkter så att så många kunder som möjligt får vad de vill ha, säger hon.

Kedjan laddar även på andra sätt.

– Vi bemannar upp i butikerna, det är aldrig så många kunder som kommer till våra varuhus som under Black Friday. Vi bemannar även upp vårt centrallager i Jönköping, säger Jessica Wallin.

 

LÄS MER: Black Friday – så här funkar billiga fredagen

 

Hur stort är Black Friday i Sverige?

– Enormt stort. Vi har hållit på i fem år och det har gått från en helt okänd företeelse till att bli den största handelsdagen på hela året för vår del. 

Enligt henne passerade Black Friday till och med mellandagsresan i fjol.

– Det kommer att bli större i år. Det är svårt att säga hur mycket men jag tror det kommer att fortsätta växa.

Vad har du för tips till kunderna?

– Har man sett ut en vara bör man vara ute i tid och inte avvakta.

 

Detta är Black Friday

Kommer ursprungligen från USA, där man firar Thanksgiving den fjärde torsdagen i november. Black Friday infaller dagen efter.

Brukar ses som startskottet för den traditionella julhandeln.

Uppmärksammade i Sverige 2013 och har sedan växt. Förra året ökade butikerna sin försäljning med 100 procent jämfört med en vanlig fredag.

Kunder kan fynda både i butik och på nätet. Några av de butiker som deltar i år är Mediamarkt, CDON, Kappahl, H&M, Nelly, Zalando, Apple och Boozt.

Även flera researrangörer deltar i rean. Bland annat Expedia och Hotels.com.

Måndagen efter Black Friday kallas Cyber Monday. Även då har en del nätbutiker erbjudanden.

Källor: Blackfridayrea.se med flera.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen