Bäst i test: Här är bästa läsplattan och så funkar den

Är du sugen på en läsplatta före en surfplatta?
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Du behöver bara gå till biblioteket en gång för att låna eböcker.
Foto: JOHAN CARLEN

Visst ser det härligt ut att läsa böcker på en lätt läsplatta med perfekt skärm och oändligt med batteritid?

Det finns många modeller att välja mellan, men alla är inte lika enkla att använda.

Och vissa funkar inte alls med ditt biblioteks eböcker.

Här är ett antal modeller, samt en testvinnare.

Den stora skillnaden mellan en e-reader, en läsplatta för böcker, och en surfplatta är att  läsplattan helt är avsedd för att läsa text på. Du kan inte bli distraherad och börja slösurfa, alltså.

En bra läsplatta ska klara ett par saker:

■ Den ska var lätt att hålla i under lång tid. Tänk att du kanske läser 30 minuter till någon timme varje gång. De flesta läsplattor väger mellan 200 och 300 gram.

■ Skärmen ska vara blänkfri. Typsnittet ska vara behagligt och lättläst. Genom att använda e-bläck blir läsupplevelsen snarlik en bra pappersbok och är inte lika påfrestande för ögonen, säger bedömare. Kan du byta typsnitt är det ett plus. Den ska klara att användas både i solsken och när det är mörkt. Kanske vill du läsa samtidigt som din partner försöker sova.

■ Det ska vara enkelt att läsa in nya böcker till läsaren. Fungerar den med ditt kommunala biblioteks utbud av böcker kommer du att spara mycket pengar på din läsning. Inbyggd wifi betyder att du inte behöver ladda ner boken till datorn innan du lägger över den till plattan.

Amazon.com har runt 80 000 titlar till Kindle, två av dem på svenska.

Kan alla läsplattor läsa alla sorters böcker?

Nej, många företag har lanserat sina egna läsplattor som gör att du bara kan läsa deras böcker. Ett exempel är Storytel reader för tusenlappen, där du endast kan använda om du abonnerar på deras böcker. Amazons Kindle 8 är även den anpassad för just Amazon.coms ebokaffär. Det går visserligen att läsa böcker köpta på annat sätt, men det är komplicerat och kräver tredjepartsprogram på datorn, skriver PC för alla. Som plåster på såren har Amazon en stor avdelning med gratisböcker just för Kindle.

Stockholms stadsbibliotek rekommenderar läsplattor från tre företag, Kobo, Letto och PocketBook Reader. De avråder sina besökare från Kindle och den tyska läsplattan Tolino eftersom de inte fungerar med bibliotekets eböcker. Ett undantag är dock Kindle Fire där användarna kan installera appen Bluefire Reader.

Hur mycket teknik och filformat måste man kunna?

Inte mycket. Det är bra att veta att det finns olika typer av filformat, som MOBI (Amazon Kindle) och epub. För att låna eböcker på Stockholms stadsbibliotek (och många andra kommunala bibliotek) krävs att läsplattan ska kunna hantera filer i epub-format med Adobes kopieringsskydd (DRM). Lista här. 

Skillnaden mellan formatet epub och pdf är att texten i epub anpassar sig efter din läsplatta. Du kan få större eller mindre stil och kan även byta typsnitt. Pdf är statiskt, som en bild.

Hur gör jag för att ladda ner böcker till min läsplatta?

Det är olika från modell till modell av läsplatta. De som är knutna till en handelssajt har gjort eboksläsaren så att det enkelt ska gå att ladda ner böcker direkt till plattan. I Letto har användarna en direktlänk till Adlibris, förutsett att wifi är inställt.

I de flesta fall är det mycket enkelt att föra över böcker från din dator. När du kopplar in läsplattan med usb-sladden kommer enheten att visa sig och bli som en fristående hårddisk. Sedan är det vara att dra in boken, bokfilen, till lämplig mapp i läsplattan.

En ebok kostar normalt 50–150 kronor. Det finns både billigare och dyrare böcker att köpa.


LÄS MER: Guide till Storytel – så funkar tjänsten


Vilken läsplatta är bäst i test?

PC för alla testade läsplattor i maj 2018. Testet gick ut på att undersöka fyra stycken ebokläsare med 6-tumsskärmar. Tidningen undersökte hur enkelt det var att köpa och ladda hem böcker och undersöka finesser som påverkade läsupplevelsen.

Enligt PC för alla vann Adlibris eboksläsare Letto Frontlight, en Sverigeanpassad version av Cybooks Muse Frontlight. Tidningen understryker att det är enkelt att bläddra i Adlibris eboksbibliotek, välja och ladda ner titlar, utan att använda en dator.

Det enda som krävs är trådlöst internet och ett konto hos boksajten. Den upplevs som bättre och mer flexibel än Kindle, men inte i klass med Pocketbooks Touch Lux 3.  Det är enkelt att ladda ner pdf:er och lånade biblioteksböcker. Det negativa med Letto är enligt testarna att den är plastigare än konkurrenterna och har problem med vissa böckers licenser.

Amazon Kindle har enligt testet betydligt fler engelska titlar, men få svenska. Att det är reklam överallt, även när enheten är i viloläge irriterar testarna.

Hur många böcker får jag plats med i ebokläsaren?

Med ett internminne på 8 gigabyte har läsaren plats med ett antal tusen böcker. 

Du behöver inte ladda så ofta. Räkna med att batteriet håller några veckor.

Hur länge varar batteriet? Hur ofta måste jag ladda läsaren?

Under normala omständigheter behöver du ladda läsplattan en gång i månaden. Anledningen är att skärmen bara drar ström när du vänder blad. 

Den stora vinsten med batteritiden är att läsarens livslängd förväntas bli betydligt längre än en vanlig surfplatta. För även när batteriet förlorar sin spänst kommer en laddning att räcka längre än hos en ny surfplatta.


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Hur fungerar det att läsa böcker från biblioteket?

Först måste du ha ett lånekort och en pinkod. De skaffar du på ditt bibliotek gratis. Du måste åka dit för att skriva under ett låneavtal. Sedan måste du ha Adobes kopieringsskydd (DRM) installerat och ett konto hos Adobe, vilket är enkelt att ordna och gratis. 

Att hämta böcker från biblioteket är enkelt. Boken landar i Adobeprogrammet i datorn och du kan välja att läsa den där eller föra över den till läsplattan.

Du bara drar över bokikonen – i det här fallet Per T Ohlssons "Svensk politik" till "Cybook" i vänster kolumn.

Böcker du laddar ner i läsplattan ligger där oftast i 28 dagar. Är du inte färdig med boken måste du ladda ner den igen efter de fyra veckorna. Tänk på att du inte kan låna hur många böcker som helst. Anledningen är att biblioteken betalar för varje nedladdning.

Finns det fler gratisböcker att läsa?

Ja, men de flesta är gamla, för att inte säga föråldrade. Anledningen är att upphovsrätten måste ha gått ut, vilket sker 70 år efter författarens död, På Litteraturbanken finns ett stort antal klassiker att läsa som Carl Michael Bellman, August Strindberg och Karin Boye. Men även yngre författare som Olof Lagercrantz och Astrid Lindgrens tre böcker om Kati. 

Svenska Akademien har gett ut ett antal svenska klassiker. Många av dem kan laddas ner i pdf-format gratis via den här länken.

Hos Project Gutenberg finns ett antal böcker att ladda ner gratis. Bland annat finns ett 50-tal klassiker på svenska. 

Fler sajter med gratisböcker hittar du på Idg-sajten Ladda ner och Götabibliotekens sida för fria e-böcker.

Vilka läsplattor är bäst för Storytel, BookBeat och Nextory?

Storytel har sin egen läsplatta Storytel Reader. Men det är den enda läsplattan som fungerar för boksajten. 

Du kan bara läsa böcker från BookBeat på mobil eller surfplatta. Det går inte att läsa på datorn eller läsplattan, skriver BookBeat på sin hemsida.

Nextory kräver app från Apples App store, eller Google Play för androider. Du kan alltså inte läsa böcker från Nextory på läsplattan.

Storytel, Nextory och Bookbeat för hela din familj – flera användare

Du kan inte lyssna från flera enheter samtidigt utan endast en åt gången. Storytels abonnemang är utvecklade för enskilt bruk. Nextory och Bookbeat erbjuder dock abonnemang där flera användare, till exempel en hel familj, kan använda samma konto.


Storytel Reader – en läsplatta för Storytel

Med Storytels läsplatta Storytel Reader får du som har ett Storytel-konto tillgång till tjänstens alla e-böcker. Med hjälp av knappar bläddrar läsaren till nästa sida. Den är bakupplyst vilken innebär att du kan läsa den i både solljus och totalt mörker. Storytel Reader funger dock endast för just e-bokstjänsten Storytel inte för någon annan.

LÄS MER: Bäst i test: Det här är bästa surfplattan 2018