Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baconbrist i Sverige: ”Läget är kaotiskt”

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Bacon är slut på flera platser i Sverige.Foto: COLOURBOX
Enligt Coop har det inte varit en sådan stor brist på griskött på flera årtionden. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Det ekar tomt på bacon i de svenska mataffärerna, det rapporter Ekot under torsdagen. 

När Expressen når Axfood bekräftar de situationen. 

– Det stämmer att vi haft och har en ansträngd situation när det gäller framför allt tillgången på bacon i våra butiker, säger presschef Claes Salomonsson. 

Hur ofta äter du fläskkött?

Bristen på griskött beror på den extremt varma och torra sommaren 2018. På grund av torkan och foderbristen tvingades många svenska svinbönder att slakta sina grisar i förtid. 

– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt. Det finns inget kött på lager så att allt som kommer fram går ju direkt ut till hyllorna eller till charkproduktion, säger Majsan Pense till Ekot, kategoriansvarig vid Coop Sverige.

På Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är man inte förvånad över nyheten.

– Vi på LRF varnade för detta redan sommaren 2018. Då fördubblades våra kostnader för foder. Och vi sa ”om vi inte får hjälp från industrin, handeln och konsumenterna kommer väldigt många att lägga av, säger Åsa Odell, viceordförande i LRF.

– För många är torkan historia. Men det är nu vi ser effekterna av den. 

På Axfood, som bland annat äger Willys och Hemköp, har man märkt av bristen. Men tycker inte att läget är akut.

– Det stämmer att vi haft och har en ansträngd situation när det gäller framför allt tillgången på bacon i våra butiker.  Men tack vare vårt eget varumärke Garant, som har en egen leverantör av bacon, har vi ändå lyckats klara situationen ganska bra, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood. 

Men den torra sommaren 2018 är inte den enda orsaken till bristen. Enligt Axfood beror bristen både fjolårets torka och en ökad efterfråga av griskött från Kina. 

– Så priserna har gått upp säger Claes Salomonsson. 

– Det är ju fyra saker egentligen. Dels har vi fortfarande torka från 2018 som påverkar. Vi har svinpesten i Kina. Vi har en ökad efterfrågan på svenskt griskött. Vi hade ju den här långa julledigheten som påverkat framför allt den här januari, säger Majsan Pense.

”Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt”

Den närmsta tiden kommer man inte kunna räkna med några extrapriser på fläsk i butikerna. Ekot rapporterar också att bristen kan hota sommarens kommande grillkvällar. 

– Läget har varit ganska kaotiskt faktiskt. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är helt unikt, säger Majsan Pense är kategoriansvarig för kött vid Coop Sverige till Ekot.

Åsa Odell, som också arbetar som grisbonde, håller med om att det kommer vara fortsatt brist på kött under hela året. Hon hoppas och tror dock på en lösning i framtiden.

– Ska vi ha en långsiktig produktion behöver vi en hållbar prissättning och ett på hållbart sätt dela risken i kedjan. Hoppas vi kan diskutera hur vi ska hitta en bättre affärsmodell. Så vi undviker sådana här situationer

Om det är så att man saknar bacon i sin matbutik tipsar Axfood om ett alternativ.

– Prova kycklingbacon som det finns god tillgång av. 

SE MER: Kalle Moraeus höll uppe med köttet:

Under tre veckor höll Moraeus upp med köttet,
Annons: