Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Backar efter kors-ilskan: ”Vissa har tupp i tornet”

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Kyrkan utan kors har väckt starka reaktioner.Foto: Reklamfoto Mats Liljedahl AB / Hasselblad X1D
Rusta backar och beklagar informationen som gått ut.Foto: SARA STRANDLUND

En korslös kyrka i Rustas julsortiment har väckt ilskna diskussioner.

Företaget uppgav att korset tagits bort för att undvika ett religiöst ställningstagande – men backar nu om påståendet.

– Det är väldigt beklagligt att vi felat internt och kommunicerat ett felaktigt budskap, säger Rustas presskontakt, Cecilia Gärdestad. 

Inför julen har Rusta tagit in flera dekorationer i sitt sortiment. Men företagets val av kyrka har väckt starka reaktioner.

Den kristna byggnaden saknar nämligen kors, vilket fick kunder att ställa frågan varför. För att få svar kontaktades Rustas kundtjänst, som uppgav att korsen aktivt tagits bort för att ”anpassa för flera kunder”.

Vi på Rusta tar ingen ställning till religiösa frågor och välkomnar alla våra kunder oberoende om tro,” inleds svaret som spridits på sociala medier.

Rusta backar efter kritiken

Men budskapet ledde till många arga reaktioner: Kunder tolkade budskapet som att företaget tog avstånd från julen som kristen tradition.

Och nu backar Rusta.

– Det är dessvärre som så att vi har en kundserviceavdelning där kolleger har missuppfattat internt och därmed kommunicerat ett felaktigt budskap, säger Rustas presskontakt, Cecilia Gärdestad.

Hon förklarar att korset inte tagits bort, utan att produkten beställdes in utan kors. Valet var däremot inte ett ställningstagande mot kristendomen.

– Kyrkor kan se väldigt olika ut. Vissa har torn, andra har inte det. Vissa har en tupp i tornet och andra har kanske en spira eller inget alls. Vi har också varit i kontakt med Svenska kyrkan om hur det ser ut i fallet. Men med det sagt beklagar vi att fel budskap har kommit ut, säger Cecilia Gärdestad.

”Religiöst och politiskt obundna”

Den korslösa kyrkan finns fortsatt i Rustas sortiment och är den enda typ av kyrka som företaget erbjuder. Hur det kommer att se ut nästa år kan Cecilia Gärdestad inte svara på.

– Vi respekterar att julen är en viktig del av kulturen i vår del av världen, och då även den kristna tron. Men som företag är vi religiöst och politiskt obundna.

Kommunen tvärvände – nu får barnen pepparkakor:

Östersunds kommun ändrar sig och kommer nu köpa in pepparkakor till barnen.
Annons: