Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Apollo-vd:ns kritik mot Vingaffären: Fick nobben

Petter Stordalen presenterads i oktober som en av de nya ägarna till Ving.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Petter Stordalens köp av Ving presenterades med pompa och ståt.

Men nu hävdas att det fanns fler som var intresserade av att lägga ett bud – men inte fick chansen.

– Vi fick nej till att komma in i processen, säger Leif Vase Larsen, vd för Apollo till SvD. 

På Vinggruppen förnekar man att det varit något fulspel.

– Samtliga intressenter fick samma information och behandlades lika i budprocessen, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Vinggruppen.

Det var för snart två månader sedan norske hotellmagnaten och förläggaren Peter Stordalen ihop med Altor och TDC presenterades som nya Vingägare efter resekoncernens Thomas Cooks uppmärksammade konkurs.

Enligt nya uppgifter fanns det andra intresserade som hävdar att de aldrig fick komma in i matchen.

Fick inte chansen att vara med

Resebyrån Apollo som ingår i tyska koncernen DER Touristik med 360 000 anställda och har 60 miljarder euro i omsättning hade fått klartecken att sondera terrängen för en eventuell affär.

Men det var nobben direkt, enligt Apollos vd Leif Vase Larsen. Han är kritisk till att Ving Sverige AB som Thomas Cooks skandinaviska flygbolag försattes i konkurs utan att möjliga köpare fick chansen att lägga fram något bud.

 – Stordalen gick ut klockan 10 på förmiddagen den 30 oktober och sa att han köpt Ving. Det var inte sant. I det läget krävde affären förhandlingar med en konkursförvaltare om att köpa olika delar. Ving Sverige AB blev satt i konkurs klockan 9 och förhandlingarna dröjde. Klockan 10 fanns inget att köpa, säger Leif Vase Larsen till SvD Näringsliv Apollo-vd:n tycker att sättet Ving togs över på ”lämnar dålig smak i munnen”.

”Kunde köpt Ving på annat sätt”

Han menar att Apollo kanske hade kunnat köpa Ving utan att bolaget försattes i konkurs.

Angående prislappen på Vinggruppen, som uppgetts till sex miljarder kronor, så menar Apollo-vd:n att Stordalen och hans partners fått ett bra pris, med tanke på att bolaget normalt tjänar in den summan ”på fyra-fem år”.

Hos Vinggruppen förnekar man att Apollo eller någon annan intressent skulle ha hållits utanför processen. Kritiken tillbakavisas helt.

Ving: Ingen nekades att delta

Alla hade möjlighet att komma in med ett bud eller intresseanmälan inom den tidsram på en dryg månad som satts, hävdar man.

– Alla intresserade av Vinggruppen i Norden gavs samma förutsättningar i processen. Tidsramen byggde på hur länge likviditeten i företaget räckte och var den samma för alla. Ingen nekades att delta i processen, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Vinggruppen i Norden till Expressen.

Annons: