Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anrik klädkedja i konkurs – krisbranschens nya offer

Anrika Thernlunds klädkedja är begärd i konkurs. Bolaget har drygt 100 anställda.
Ericssons tidigare koncernchef Hans Vestberg är en av klädkedjan Thernlunds delägare.Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En bild från en av Thernlunds elva konkursade butiker. Plastkassar med kläder som ska fraktas bort.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den anrika klädkedjan Thernlunds med elva butiker är försatt i konkurs.

Bland ägarna finns tidigare Ericssonchefen Hans Vestberg.

– Marknaden är oerhört tuff och genomgår rena blodbadet, säger Stig Edling, bolagets styrelseordförande. 

Hur handlar du helst kläder?

Klädkedjan, som formellt heter Thernlunds modehus, vänder sig till både män och kvinnor och startade med sin första butik i Lidingö på 1950-talet. Företaget har genom åren vuxit till elva butiker i Stockholms–regionen med cirka 100 anställda.

Våren 2014 köpte dåvarande Ericssonchefen Hans Vestberg in sig i bolaget.

– Under mina år i styrelsen har Thernlunds utvecklats positivt och jag ser en potential i företaget och dess framtida utveckling. Därför känns det helt rätt tid att gå in som delägare, sa Hans Vestberg sedan han köpt cirka åtta procent av företaget.

Hans Vestberg gick in i bolagets styrelse redan våren 2009 då de nuvarande ägarna köpte företaget och fem år senare tyckte han att det var dags att köpa in sig i Thernlunds.

Det har varit tätt bland kändiskunderna i kedjans butik på Lidingö. Skådespelerskan Pernilla Wahlgren gjorde för några år sedan reklam för Thernlunds på sin blogg. 

Thernlunds ordförande: totalkris

Det är företaget som begärde sig själv i konkurs vid Stockholms tingsrätt. 

Företagets butik i Liljeholmen, Stockholm, höll öppet några dagar, men slog igen definitivt på nyårsaftonen. Nu har den tidigare livaktiga butiken förvandlats till något av spökbutik. Skyltdockorna är avklädda, klädgalgar hänger tomma, plastkassar med kläder som ska säljas ut i andra av kedjans butiker ligger i höger innanför de stängda butiksdörrarna och rea–skyltar som skvallrar om den sista rean på 30 procent hänger i skyltfönstren.

Thernlunds konkursade butik i Liljeholmen, Stockholm. Plastkassar med nedplockade kläder som ska säljas i andra av bolagets konkursbtiker.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Skyltdockorna har också klätts av efter klädkedjan Thernlunds konkurs. Bilden är tagen i butiken i Liljeholmen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
En öde och stängd Thernlundsbutik efter konkursen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Dagen efter julhelgen tvingades ägarna ge upp hoppet om att kunna rädda företaget.

– Det är en totalkris i branschen, rena blodbadet med butiksdöd och jag tror det är bara en början. Vi hamnade också där och såg ingen möjlighet att kunna hantera krisen till slut, säger Stig Edling, styrelseordförande och delägare i företaget.

– Vi har hållit på och kämpat för att hitta nya ägare till bolaget. Vi har haft flera intressenter inblandade och jag hoppas att någon kan intressera sig för butikerna. Vi har många bra butikslägen som borde attrahera.

När Stig Edling tittar i backspegeln är han lite självkritik.

– Vi hade delvis försatt oss själva i den här situationen. Vi köpte Gatt-kedjan för några år sedan och nästan samtidigt sjönk marknaden. Det försvårade för oss.

Konkurs efter julhandeln

Det var direkt efter julhelgen som Thernlunds själva begärde sig i konkurs. En del av butikerna är fortfarande öppna och drivs nu av konkursförvaltaren.

Stockholms tingsrätt har utsett advokat David Rutegård till konkursförvaltare. 

Thernlunds har butiker i Nacka Forum, Mall of Scandinavia, Liljeholmstorget galleria, Tyresö centrum, Täby centrum och på Lidingö. Sedan hösten/vintern 2016/2017 ingår herrklädeskedjan Gatt:s butiker i Bromma Blocks, Farsta Centrum, Globen Shopping och Sollentuna centrum i Thernlundsgruppen. Gattbutikerna bytte namn till Thernlunds vid övertagandet. 

Utförsäljning av Thernlunds klädlager

Det finns i dag inget som tyder på att någon spekulant knackar på dörren och vill ta över företaget.

– Det kommer att bli en utförsäljning, säger konkursförvaltaren David Rutegård. 

Thernlunds är långt ifrån ensamma om att känna av de bistra tiderna för detaljhandeln. Flera andra klädkedjor har det mycket tufft. Våren 2019 ansökt bland annat den svenska klädjätten JC om konkurs – med skulder på 160 miljoner kronor. 

Många kedjor på randen till kollaps

Flera klädkedjor drabbas nu också av krisrubriker och är nära kollaps. Dit hör bland andra MQ, XXL, Whyred och Twilfit.

– Var fjärde konkurs under 2019 var ett detaljhandelsbolag. Branschens omstöpning och digitaliseringens frammarsch påverkar främst bolag i mellansegmentet. Bolag med lågprisstrategi som Rusta och Gekås klarar sig bra. Det gör också bolag i premium - och lyxsegmentet. De som har störst problem är de i mellansegmentet, som exempelvis Twilfit, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Tufft läge för små klädkedjor

Joakim Bornold, analytiker hos Söderberg & Partners är inte överraskad över att en mindre aktör som Thernlunds drabbats.

– Man får skilja på jättar som H&M och mindre företag. De lokala är enormt pressade av omstruktureringen till digital handel. Det är mycket tufft läge för de små kedjorna. Sedan är det den låga kronkursen. Det går inte att höja priserna ut mot kund. Importen blir helt enkelt svindyr.

  

Underklädeskedjan Twilfit, som kämpar för sin överlevnad, har fått känna av den stenhårda konkurrensen från e-handeln.

UC har också gjort en analys över vad som troligen väntar nu under 2020.

  De oseriösa bolagen fortsätter att vara en stor andel av de konkursade bolagen. Minst vart fjärde konkursat bolag visar på data som tyder på att de lurar staten eller andra intressenter på pengar.

  De nystartade företagen är fortsatt överrepresenterade i konkursstatistiken.

  Under 2020 beräknar UC att 2 procent av alla detaljhandelsbolag kommer att hamna på obestånd.

Antalet ansökningar hos Kronofogden relaterade till e-handel har ökat.

UC att 1,3 procent av alla aktiebolag i Sverige kommer att hamna på obestånd, vilket innebär att de inte kan betala sina leverantörer och långivare.

  

TV: ”Klädbranschen under enorm press”

Annons: