Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas och Oscar tröttnade på elsparkcyklarna – startade app

Felparkerade elsparkcyklar är en vanlig syn på många av landets gator.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oscar Léman och Andreas Carlsson tröttnade på felparkerade elsparkcyklar och startade en app för felanmälan.Foto: Press / Andreas Carlsson

Andreas Carlsson, 30, och Oscar Léman, 27, fick nog av felparkerade elsparkcyklar. 

Paret utvecklade därför en app under sin semester för att anmäla felparkeringarna. 

– Det är ett störningsmoment i vardagen, säger Andreas Carlsson. 

Andreas Carlsson och pojkvännen Oscar Léman var ute på en joggingrunda i Stockholm när de slogs av hur många elsparkcyklar som står felparkerade. 

– Där vi bor går räckviddsgränsen för en rad märken och vi ser hur det ofta står ett gäng elsparkcyklar i vägen, säger Andreas Carlsson. 

”Enklare lösning”

Paret försökte anmäla felparkeringarna men slogs av att det var omständligt. 

– Det var så många moment för att anmäla via Stockholms stad och till företagen själva måste man ha ett konto och så vidare. Vi bestämde oss för att skapa en enklare lösning, säger Andreas Carlsson. 

Oscar, som är utvecklare till vardags, programmerade en app som förenklar anmälningsförfarandet medan Andreas, som arbetar med kommunikation, snickrade ihop grafisk profil och varumärke. På måndagen lanserade de tjänsten Felsparkerad. 

– Det ironiska är att vi älskar sparkcyklarna, men ser att problemet med utslängda sparkcyklar blivit stort och att det stör väldigt många. Vi hoppas att vårt initiativ kan skapa debatt i frågan, säger Andreas Carlsson, som öppnar för att lansera appen i fler kommuner. 

Kommunen: ”Längre tid” 

På Stockholms stads trafikkontor välkomnar man att folk hör av sig om elsparkcyklarna – men inte via den nystartade appen. 

– Det som händer när man använder deras app är att det går ett mejl till vår registratur som sedan förmedlar det vidare. Det tar helt enkelt längre tid innan vi ser anmälningarna i vårt system, än om man anmäler det via vår Tyck till-app, säger Malinda Flodman, presskommunikatör vid Trafikkontoret vid Stockholms stad.

Efter att en anmälan upprättats kontaktar staden elsparkcykelbolagen som då har 120 minuter på sig att flytta den, annars riskerar de att bli tvungna att lösa ut cyklarna. 

Annons: