Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borg hyllade bolaget – sen avslogs deras ansökan

Anders Bog fick se Finansinspektionen såga det bolag det bolag han är delägare i.Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Erika Eliasson, vice vd Lendify.
Anders Borg som ”dragplåster” åt Lendify. Här tillsammans med Nicholas Sundén-Cullberg (vd) och Erika Eliasson (vice vd).Foto: EVELINA CARBORN / DAGENS INDUSTRI

Det hajpade finansbolaget Lendify har vid flera tillfällen hyllats av den tidigare finansministern Anders Borg.

– Ett bra bolag med ordning och reda, sa Borg när han gick in med pengar i företaget.

Men när Lendify sökte om tillstånd för in- och utlåning blev det tvärstopp hos Finansinspektionen (Fi).

– Bolaget jobbar nu att säkra kapital som gör att man kan säkra ett tillstånd, säger Anders Borg.

Lendify har skapat högt uppskruvade förväntningar bland investerare som letar nya uppstickarbolag. Bolaget erbjuder blancolån, till privatpersoner som har hög kreditvärdighet. 

Företaget såg dagens ljus så sent 2014 och började med att förmedla lån mellan privatpersoner, så kallad ”peer to peer lending”. 

Peer to peer-lån innebär att privatpersoner finansierar varandras lån, men utan vanlig bankinblandning. Företaget är i dag långt ifrån flygfärdigt som bolag. Förlusterna har också tilltagit.

Fakta Lendify

Finans och lånebolag.

Bolagets ses som en utmanare mot en del av bankernas mer inkomstbringande områden, som låneområdet.

Företaget bildades 2014 och går trögt ekonomiskt. Förlusterna:

• 163 miljoner för 2019. 

• 152 miljoner för 2018.

Vd Nicholas Sundén-Cullberg kunde under 2019 plocka ut en lön på närmare 2,9 miljoner kronor.

John-Christian de Champs, företagets grundare, kvittera ut närmare 1,5 miljoner under 2019 för ”operativt arbete” i bolaget.

Investerare har dock hoppats stort på ledningens förmåga att styra företaget.

Anders Borg köpte in sig i Lendify

Det stora språnget togs hösten 2019. Lendify ansökte då om tillstånd hos Finansinspektionen för att ge ut bolån och ha sparkonton, något nyhetssajten Breakit rapporterade. Lendify ville in på bankernas lukrativa områden.

Bolaget hade också skaffat sig ett trovärdigt affischnamn sedan den tidigare finansministern Anders Borg (M) köpt in sig i bolaget.

Borg har vid minst två tillfällen agerat som dragplåster åt Lendify och varit en tydlig signal för presumtiva investerare.

– Borgs varumärke har varit viktigt för bolaget. Något av en positiv signal. Absolut är det så. Men numera undrar jag om han hade koll på bolaget, säger en investerare som vill vara anonym

Pressmeddelandet där finansbolaget Lendify marknadsför att Anders Borg går in som delägare i bolaget.

I oktober 2018 lät det så här från Anders Borg när det stod klart att han gått in som delägare:

– Jag har valt att investera i Lendify för att jag tror på affärsmodellen och teamet. Jag ser framemot att stötta teamet och bolaget som aktiv ägare. Det är ett bra bolag med ordning och reda och sunda värderingar.

Anders Borg ansåg också att Lendifys ”affärsmodell växer hela tiden i styrka”.

Och det rådde ingen tvekan om att Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg var extremt nöjd med att Anders Borg gick in som investerare och aktiv ägare i bolaget. 

– Att Anders Borg med sin erfarenhet och kunskap går in som aktiv ägare hjälper oss att nå vår vision som är att effektivisera konsumentkreditmarknaden och öka kunskapsnivån om privatekonomi samtidigt som vi bygger ett stort och lönsamt bolag.

Uttalandena återfinns i ett pressmeddelade som Lendify skickade ut på förmiddagen den 5 oktober 2018. Hur mycket Anders Borg satsade i bolaget är inte känt.

Anders Borg när han ställde upp som dragplåster åt finansbolaget Lendify. Här omgiven av Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg och företagets vice vd Erika Eliasson.Foto: EVELINA CARBORN / DAGENS INDUSTRI

Den 7 oktober förra året ansökte Lendify om tillstånd att driva finansieringsrörelse – ett viktigt steg för det unga bolagets väg mot en framtida börsintroduktion och även en viktig signal till tänkbara investerare.

Men det skulle visa sig inte alls vara så enkelt att få tillståndet som Lendifys ledning möjligtvis trodde när man skickade in sin ansökan till Finansinspektionen, Fi.

Lendify blev utsatt för hård granskning av Finansinspektionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ansökan användes också som signal när man planerade inför en nyemission som gick under namnet ”Vega”. Enligt Di Digital räknade man med att få in 700 miljoner. 

Expressen har granskat turerna kring Lendifys försök att få den åtråvärda licensen att driva finansieringsrörelse och hur Anders Borg hyllade bolaget mitt under Fi:s granskning. Ett ja från Fi skulle lägga grunden för en framtida börsintroduktion.

Men det skulle sluta med ett rejält bakslag för Lendify.

Redan i julmånaden förra året kom tecken som tydde på att Finansinspektionen, Fi, inte var nöjd med företagets ansökan.

Fi krävde den 17 december 2019 att Lendify skulle komplettera ansökan och en månad senare kom bolagets kompletteringar till Fi.

Fi:s krismöte med Lendify

Den 30 januari 2020 hade Finansinspektionen något av ett krismöte med Lendify där bolaget närmare beskrev den verksamhet som bedrivs och avser att bedriva om de får grönt ljus att starta finansieringsrörelse. Men Fi var fortfarande inte nöjd med vad man sett och fått höra från bolagets företrädare.

Den 3 april begärde Fi att Lendify skulle ”förtydliga och utveckla de brister och oklarheter som framkom vid Finansinspektionens granskning”.

Det kraftigt sekretessbelagda beslutet om Lendifys ansökan avslöjar att bolaget hade blott 11,5 miljoner i eget kapital den 31 december 2019.Foto: Finansinspektionen

Fi:s frågansättanden pågick i det tysta och under sekretess utåt.

I april avslutade Lendify en nyemission som drog in 148 miljoner. Av pressmeddelandet framgick att även Anders Borg ökat sitt ägande och att han ska ta en mer aktiv roll för att stötta bolaget.

– Lendify är ett stabilt bolag med en affärsmodell som ger både sparare och låntagare bättre villkor. Bolaget står nu starkt inför framtiden, sa Anders Borg i pressmeddelandet som bolaget skickade ut på morgonen den 21 april.

Fi:s sågning av Lendifys ansökan

Drygt två månader senare kom kallduschen för Lendifys ledning och investerare. Finansinspektionens avslog bolagets ansökan.

Delar av de mest centrala delarna av beslutet är sekretessbelagt av Fi. Men det går att förstå att Fi:s sågning av bolagets ansökan bland annat beror på att bolagets har för lite pengar i sin egen kassa för att klara en riktig smäll.

Anders Borg: ”Stötta ledningen”

Anders Borg säger att han inte ångrar satsningen i bolaget och berättar att han stöttar bolaget.

Anders Borg har inte gett upp hoppet om Lendify.Foto: THOMAS KARLSSON / DN TT NYHETSBYRÅN

 – Jag jobbar aktivt med alla bolag jag investerar i genom att stötta ledningen i strategiska frågor, inte minst kring finansiering, affärsstrategier och bolagsstyrningen. Ledningen på Lendify har visat att de har förmåga att utveckla bolaget. Att bolaget har starka ägare, bland andra Axisgrundaren Martin Gren och Håkan Roos, som var en av de tidiga investerarna i bland annat  i-Zettle, gör att man har god förmåga att utveckla plattformen framåt.

Finansinspektionen, Fi, ”sågade” företaget när man ansökte om tillstånd att bedriva finansieringsrörelse. Bolaget fick som du vet inget tillstånd. Känns det pinsamt för dig att Fi gav kalla handen till ett bolag som du satsat på?

 – Lendify har tillstånd för den verksamhet man bedriver i dag. Naturligtvis vill bolaget utveckla den och ett tillstånd som kreditmarknadsbolag hade öppnat nya möjligheter, inte minst att öppna sparkonton och erbjuda vanliga sparare bra möjligheter att få bättre ränta. Bolaget jobbar nu att säkra kapital som gör att man kan säkra ett tillstånd. Det finns en bra strategi att lösa detta och den processen är inget hinder för den verksamhet som bedrivs i dag. Lendify har en bra dialog med Finansinspektionen.

TV: ”Sverige gör väsentligt mindre än andra länder”

Annons: