Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Analys: Så mycket kan svenska kronan stärkas

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kronan har stärkts betydligt i år men är fortsatt undervärderad och det finns utrymme för ytterligare förstärkning framöver.

Det skriver SEB i sin konjunkturprognos på tisdagen.

Kronan väntas stärkas från dagens 10:37 mot euron till 10:00 i slutet av 2020, 9:75 i slutet av 2021 och 9:60 i slutet av 2022. Mot dollarn spås en förstärkning från 8:78 till 8:33, 7:80 respektive 7:50.

SEB noterar att kronan sedan i mars stärkts drygt 8 procent mot ett handelsvägt KIX-index, med en bred förstärkning mot alla 21 valutorna i indexet sedan årsskiftet.

Kronan började stärkas efter de massiva insatserna i spåren av covid-19, som drabbade ekonomierna som värst i mars och april.

Flera orsaker

Bakom kronförstärkningen ligger flera faktorer som nu samverkar:

Ökad riskaptit och stigande börskurser.

Kronans attraktiva värdering; positioneringen på valutamarknaden där aktörer antagligen har varit underviktade i kronan de senaste åren.

Minskande räntedifferenser mellan Sverige och omvärlden. Detta bedöms vara den viktigaste orsaken till kronförstärkningen.

TV: ”Jätterörelse på kronan”

Annons: