Alla hjärtans dag 2021: Därför firar vi just den 14 februari

Fem saker du kanske inte visste om alla hjärtans dag
Fyra av tio svenskar firar alla hjärtans dag, och i samband med firandet säljs cirka tio miljoner röda rosor.
Foto: Colourbox
Den 14 februari är den internationella kärleksdagen.
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
I samband med firandet av alla hjärtans dag säljs cirka tio miljoner röda rosor.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 14 februari är den internationella kärleksdagen, så även 2021.

Men varför firar vi alla hjärtans dag just den dagen, vilken present ska jag köpa – och vad betyder blommornas färg?

Vi benar ut firandet av alla hjärtans dag.

Fyra av tio svenskar firar alla hjärtans dag, och i samband med firandet säljs cirka tio miljoner röda rosor.

Inför söndagen 14 februari väntas det säljas tio miljoner röda rosor i Sverige – det är helt enormt. Och så många som fyra av tio svenskar 

– Tio procent av årets totala konsumtion förbrukar vi i februari, peaken är på alla hjärtans dag, säger Rolf Persson, ordförande i blomsterbranschens riksorganisation, BRO till SVT Nyheter. 

En undersökning från svensk handel som publicerades 2020 visar att det vanligaste sättet att fira Valentins dag är att gå på restaurang. Andra köper en present eller fixar fin middag hemma.

Traditionen med presenter och andra materiella kärlekshandlingar kommer från USA, som många andra av våra nyare traditioner. Men traditionen med romantik den 14 februari är ännu äldre och kommer från England.

Därför firas alla hjärtans dag 14 februari

Alla hjärtans dag har medeltida ursprung. Namnet Valentin härstammar från ett romerskt helgon, och om honom vet man inte så mycket. Anledningen till att han är ihågkommen är att på medeltiden ansågs 14 februari vara dagen då fåglarna bildade par och därmed vårens första dag.

Ända sedan dess har Valentines day varit romantikens dag i England. De första Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och redan under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort.

I USA har alla hjärtans dag sedan firats sedan 1800-talet, men i Sverige fick firandet inte något stort genomslag förrän på 1960-talet och har sedan dess växt. 1987 togs alla hjärtans dag med i svenska kalendern.

I en del svenska skolor firar skolbarnen alla hjärtans dag med att ge blommor till sina klasskamrater. Blommornas färg har olika betydelse: en röd blomma betyder oftast kärlek, en vit kanske vänskap och en rosa eller gul kan betyda ”span”, enligt Nordiska museet.

Vad ska jag köpa i present på alla hjärtans dag?

Rosor är en klassiskt present på alla hjärtans dag, eller varför inte tulpaner? Du kan också tillverka något själv, ge bort en upplevelsepresent eller bjuda på en romantisk hemmakväll. Det kan vara viktigare att visa att du ansträngt dig än att du betalat mycket.

I USA skickar man Valentinkort och hälsningar till släkt och vänner och den man håller kär. Det kan vara en kärlekshälsning, men också ett kort eller meddelande att man inte glömt bort grannar eller släktingar.

För många räcker presenter som geléhjärtan eller chokladaskar långt - det handlar för många bara om att visa att man tänkt på den andra. Även parfym och hudvård är populärt. Ännu bättre är förstås att hitta en riktigt personlig present.

Uppvaktades på hotellrummet i Luleå