Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla hjärtans dag 2020: Därför firar vi just den 14 februari

Foto: EMILIA OLOFSSON

Den 14 februari har blivit den internationella kärleksdagen.

Men varför firar vi alla hjärtans dag just då?

Vad ska man köpa i present – och vad ska man undvika?

Vi reder ut.

Varannan svensk firar alla hjärtans dag, och i samband med dagen säljs cirka fyra miljoner röda rosor.

Traditionen med presenter och andra materiella kärlekshandlingar kommer från USA, som så många andra av våra nyare traditioner. Där har man firat sedan 1800-talet, men det var faktiskt så sent som på 1980-talet som det fick fäste i Sverige. Men Valentin-dagen har förknippats med kärlek under väldigt lång tid.

Varför firar vi alla hjärtans dag den 14 februari?

Att göra kopplingen mellan romantik och Sankt Valentins dag har sina rötter i medeltiden. Själva helgonet Valentin, eller Valentinus, har inget med kärlek att göra egentligen. Men i England och Frankrike trodde man att den 14 februari var den dag som fåglarna började bygga sina bon, och det blev en symbol för vårens spirande kärlek.

Vad ska jag köpa i present på alla hjärtans dag?

Det är bra om du vet vad mottagaren verkligen vill ha. Annars är rosor en klassiskt present på alla hjärtans dag. Du kan tillverka något själv, ge bort en upplevelsepresent eller bjuda på en romantisk hemmakväll. Det kanske är viktigare att visa att du ansträngt dig än att du betalat mycket.
I USA skickar man Valentine-kort och hälsningar till släkt och vänner och den man håller kär. Det kan vara en kärlekshälsning, men också ett kort eller meddelande att man inte glömt bort folk i närheten.

För många räcker presenter som geléhjärtan eller chokladaskar långt - det handlar för många bara om att visa att man tänkt på den andra. Men vill man att den andra ska känna sig riktigt speciell så undvik sådana slentrianmässiga presenter och ge i stället något personligt. 

Relationsexpertens bästa tips på alla hjärtans dag

Charlotte Sander: ”Vi måste själva vara tydliga med våra behov och önskningar”