Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla hjärtans dag 2019: Fem misstag många gör

Inte fler geléhjärtan?

Alla hjärtans dag den 14 februari är en dag för kärlek och vänskap.

Träffar det rätt, är dagen den bästa på året.

Gör du fel däremot, kan det går väldigt mycket fel.

Här är fem saker du ska undvika på alla hjärtans dag.

Varannan svensk firar alla hjärtans dag. Det säljs fyra miljoner röda rosor, pralinförsäljningen är dubbelt så stor som vilken annan vecka som helst och de röda geléhjärtan säljs och äts som aldrig tidigare.

Alla hjärtans dag är ett perfekt tillfälle att visa sin kärlek, men det finns stora fallgropar du inte bör falla i. Att göra för mycket är oftast lika illa som att göra för lite.

Sex tips för att för alla hjärtans dag

I en tråd på Reddit har användarna diskuterat sina värsta misstag på Valentin.

1. Lyssna på din partner. Ett fel är att inte ta reda på vad ens partner faktiskt vill. Det kan sluta otrevligt om den ena partnern avfärdar dagens som ”kommersiellt strunt”, men där andra partnern skulle uppskatta kanske en liten blomma.

2. Tänk nytt. Många gör som de alltid gjort, eller vad de tror alla andra gör. Att gå till samma restaurang, köpa samma blommor, eller en present för lika mycket pengar som alltid tolkas oftast som opersonligt. Alla hjärtans dag får inte bli ett måste, som att byta däck på bilen till sommaren.

3. Undvik röda rosor.  Tror man att röda rosor är den enda tillåtna blomman ska man tänka om, skriver en person på Reddit. Röda rosor kan vara trevliga, men alla gillar dem inte och en del tycker att de är ett tecken på dålig fantasi.

4. Undvik billigt godis. Köp inte choklad från lågprisbutiken, skriver en på Reddit. Svensk handel rapporterar också att det säljs mindre geléhjärtan nu än tidigare. Kanske en indikation på att det inte tolkas som en hjärtegåva.

5. Fira inte alla hjärtans dag för att du måste. Detta är en dag för dig och din partner. Vad andra gör får stå för dem. En person på Reddit avlöjade att de firade alla hjärtans dag på ett helt annat datum, bara för att det kändes mer personligt och blev en större överraskning.

6. Fira aldrig alla hjärtans med någon som inte vill. Undvik att uppvakta en person som du inte har en egentlig relation till - du vet inte alls om personen vill det. 

Alla hjärtans dag blev ingen omedelbar succé

I USA kallas dagen Valentines day och har firats sedan slutet av 1800-talet. Varuhuset NK försökte sedan 1937 att få sina kunder att nappa på den amerikanska traditionen. Men svenskarna var kallsinniga till nymodigheten från USA. Men NK gjorde nya försök på 1950-talet med alla hjärtans dag, dock utan att kunder eller konkurrenter hakade på.

Dagen fick till slut fäste i Sverige på 1980-talet och har vuxit i betydelse sedan dess. I dag räknar handeln med att det är den 8:e viktigaste dagen för handeln, i klass med mors dag, men långt efter jul och black friday.

Så var egentligen Valentin?

Helgonet Valentinus hedrades i den katolska kyrkan från 400-talet. Exakt vem har var är dock inte känt, eller om det är en eller flera personer med samma namn. 

Enligt en legend från medeltiden ska den fängslade Valentin ha gett synen tillbaka till sin fångvaktares dotter.

Därför firar vi alla hjärtans dag den 14 februari

Kopplingen mellan Valentin och romantik kom under medeltiden. I folktron ansågs det i England och norra Frankrike att fåglar bildade par och byggde bo just på den dagen. 

I stora delar av Sverige är det fortfarande vinter 14 februari, men i England och norra Frankrike är det vår.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!