Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 avdrag du inte bör missa i deklarationen

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank: ”Jag tror att vissa människor föredrar att få pengarna snabbt och därför valde att deklarera elektroniskt och bara signera sin deklaration för att få pengarna nu i april.”

Om knappt två veckor ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket.

Men varför vänta till 2 maj?

Risken är stor att du glömmer avdragen du har rätt till om du ”deadline–deklarerar”.

– Det många inte tänker på är att man får göra flera avdrag som är knutna till jobbet, säger familjeekonomen Sharon Lavie.

Om du deklarerar en dag för sent får du en straffavgift på 1 250 kronor.

Är du tre månader sen kostar det ytterligare 1 250 kronor och efter fem månader läggs samma summa på toppen.

Men det är inte bara för att undvika straffavgift som det är idé att ta tag i deklarationen snarare i dag än i morgon.

Om du i lugn och ro går igenom deklarationen kan det dyka upp möjligheter som kan ge sköna tusenlappar efter sommaren.

Den 2 maj vid midnatt ska deklarationen 2018 vara inlämnad. Annars riskerar du straffavgift.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET

– Jag tror att vissa människor föredrar att få pengarna snabbt och därför valde att deklarera elektroniskt och bara signera sin deklaration för att få pengarna nu i april. Därför går man inte igenom sina avdrag ordentligt, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

 

LÄS OCKSÅ: Viktiga datumen för deklarationen 2018 

Avdragen många inte tänker på

Bor man utanför stan och inte har kollektivtrafik och måste ta bil så blir det snabbt tusenlappar man kan missa och man glömmer avdraget. Detsamma gäller skyddskläder, datorer och litteratur som krävs i jobbet om inte arbetsgivaren står för detta.

– Det många inte tänker på är att man får göra flera avdrag som är knutna till jobbet.

Men var noga med att uppfylla de villkor som gäller.

– Annars kanske du räknar fel och överskott kan bli till underskott. De vanligaste avdragen är för resor i tjänsten, förluster vid försäljning av bostad eller kapitalplaceringar, räntor på lån och räntekompensation om du har avbrutit ett bundet lån, säger Sharon Lavie.

skatteverket.se kan du läsa om alla avdrag. Här är de viktigaste:

1. Du som reser i tjänsten

Jobbresor: Har du resekostnader som överstiger 11 000 kronor per år får du göra avdrag för kostnaderna utöver dessa 11 000 kronor. Åker du kollektivt kan du bara summera ihop alla kostnader.

Parkeringsavgifter: Om du använder privata bilen i tjänsten kan du få avdrag för dina parkeringsavgifter. Då krävs att du använt bilen i minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten. Du får då avdrag för de dagar som du använt bilen i jobbet. 

2. Du som jobbar på annan ort

Dubbel bosättning: Har du fått arbete på annan ort, flyttat till den nya arbetsorten och behållit din gamla bostad kan du göra avdrag för dubbla boendekostnader. Du kan få avdrag för:

1.Faktiska utgifter för max en hemresa per vecka med billigaste färdmede.

2. Måltider och småutgifter under den första månaden, antingen faktiska merkostnader eller 66 kronor per dag.

3. Faktiska boendekostnader på arbetsorten.

Tillfälligt arbete på annan ort: Studenter och andra som har haft ett tillfälligt arbete på en ort som ligger mer än fem mil hemifrån. Under förutsättning att du har övernattat på arbetsorten kan du få avdrag för:

1. Faktiska utgifter för max en hemresa per vecka med billigaste färdmedel.

2. Måltider och småutgifter under den första månaden, antingen faktiska merkostnader eller 110 kronor per dag.

3. Boendekostnader, antingen faktiska merkostnader eller 110 kronor per natt om du har haft kostnader för övernattningen.

Övriga arbetsrelaterade kostnader: Har du som anställd haft kostnader i jobbet som din arbetsgivare inte betalat kan du få göra avdrag för dessa. Exempel på övriga utgifter är utgifter för arbetsrum, facklitteratur, representation, skyddsutrustning och skyddskläder, telefon, verktyg och instrument samt vård.

3. Du som sålt en bostad

Avdrag vid försäljning av bostad och uppskov av vinstskatt: När du räknar ut om försäljningen av din bostad ska deklareras som vinst eller förlust får du dra av vissa utgifter som du haft, till exempel för förbättringar av bostaden. Om beräkningen ger en vinst betalar du skatt på vinsten. I vissa fall kan du välja att skjuta upp beskattningen av vinsten genom att söka ett så kallat uppskov.

Har du ränteutgifter från lån, förvaltningsutgifter eller annat underskot av kapital, kan du kvitta det mot vinstuppskovet från en bostadsförsäljning. På så sätt minskar du skatten för i år samtidigt som du får lägre uppskovsränta kommande år. Det minsta uppskovsbeloppet som kan tas fram till beskattning är 20 000 kronor.

4. Du som har hyrt ut din bostad

Har du hyrt ut din bostad ska du betala 30 % skatt på inkomst på kapital. Men först kan du göra ett avdrag från hyresintäkten.

Har du hyrt ut en bostads- eller hyresrätt: Schablonavdrag med 40 000 kronor + den del av föreningsavgiften eller hyran som avser den uthyrda bostadsdelen.  

Har du hyrt ut ett småhus eller ägarlägenhet: Schablonavdrag med 40 000 kronor + 20 procent av hela hyresinkomsten.

5. Du som har lån

Räntor på lån dras av mot inkomster under inkomstslaget ”kapital”. Har du ett underskott av kapital får du en skattereduktion. Skattereduktionen är 30 procent på underskottet upp till 100 000 kronor. På belopp över 100 000 kronor är skattereduktionen 21 procent.

Är ni två låntagare där den ene betalar lite skatt och inte kan utnyttja skattereduktionen kan ni fördela om utgiftsräntorna. Ni kan också fördela om räntorna om den ene har underskott av kapital på mer än 100 000 kronor. 

6. Du som bytt bank

Avdrag för betald ränteskillnadsersättning vid byte av bank: Har du valt att flytta ditt lån från en bank till en annan, kan du fått betala en räntekompensation till banken om lånet var bundet. Då har du rätt att göra avdrag för detta som för en vanlig ränteutgift.

7. Du som använt rut- och rotavdrag

Har du anlitat hantverkare eller betalat för husarbeten kan du ha rätt till rot- eller rutavdrag. Rot- och rutavdraget räknas ihop och får sammanlagt uppgå till max 50 000 kronor per person och år. 

Rotavdrag: Ger dig skattereduktion för husarbeten med 30 procent arbetskostnaden men maximalt 50 000 kronor per person och år. 

Rutavdrag: Ger dig skattereduktion för husarbeten med halva arbetskostnaden men maximalt 25 000 kronor per person och år om du är under 65. Är du över 65 får du dra av upp till 50 000 kronor.

Tänk på att skattereduktionen för rot- och rutavdrag görs allra sist efter alla andra avdrag så det måste ”finnas kvar” tillräckligt mycket skatt för att du ska få full skattereduktion.

Om den slutliga skatten inte räcker till för att utnyttja den skattereduktion du fått när du köper rot- eller rutarbeten kan du undvika att skattereduktionen går förlorad genom att omfördela skattereduktionen till en make eller sambo. Tänk på att om det gäller rotarbete måste den som reduktionen förs över till, förutom att tillhöra samma hushåll, äga del i den bostad där arbetet utförts. 

9. Du som ska betala restskatt

Du kan göra en egen inbetalning, så kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto för att inte få underskott och kostnadsränta (1,25 procent). Har du betalat in för lite skatt och kommer att få ett underskott på skattekontot som är högst 30 000 kronor slipper du kostnadsränta om du betalar beloppet så att det är bokfört på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj i år.

LÄS OCKSÅ: Kolla här om du får pengar tillbaka 

 

Du som deklarerar för första gången

100 000 personer som deklarerar för första gången i år.

Det här bör du tänka på.

1. Det första du ska göra för en så smidig deklaration som möjligt är att skaffa mobilt bank-ID, digital brevlåda och ladda ner appen.

2. Du behöver också anmäla ett konto till Skatteverket dit eventuell återbäring ska sättas in.

3. Är det första gången du deklarerar kan det vara idé att gå igenom deklarationen noggrant när den kommer för att få en förståelse för deklarationens alla delar.

Annons: