Nu ger Skatteverket svenskarna en ny chans att få skatteåterbäring rekordtidigt, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Montage
Nu ger Skatteverket svenskarna en ny chans att få skatteåterbäring rekordtidigt, berättar Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. Foto: Skatteverket/Montage

Ny chans för återbäring på skatten rekordtidigt

Publicerad
Uppdaterad

2,2 miljoner svenskar har fått sina deklarationer – tack vare en digital brevlåda.

Lockelsen är att skatteåterbäringen landar på kontot redan femte april.

Och nu ger Skatteverket svenskarna en ny chans att få skatteåterbäring rekordtidigt:

– Om man skaffar en digital brevlåda och deklarerar utan att göra några ändringar senast 28 mars får man skatteåterbäringen 5-6 april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Om du är en av de 2,2 miljoner svenskar som registrerade en digital brevlåda före första mars har du redan fått din deklaration. Det innebär att du kan få skatteåterbäringen redan femte april.

– Godkänner man deklarationen digitalt, inte gör några ändringar eller avdrag, och har ett bankkonto registrerat får man återbäringen torsdagen den femte april, säger Johan Schauman, Skatteverkets deklarationsexpert i Expressen TV.

Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket berättar om året deklaration. 2,2 miljoner svenskar har nu fått sina deklarationer – tack vare deras digitala brevlåda.Foto: Skatteverket

När deklarationerna började trilla in till skattebetalare med digitalbrevlåda såg Skatteverket att fler och fler gjorde slag i saken och såg till att skaffa sig en sådan, trots att de inte omfattas av den tidiga återbäringen.

– Man pratar om deklarationen och den tidiga återbäringen och då blir kolleger avundsjuka och skaffar en digitalbrevlåda själva. I går registrerade 30 000 svenskar och vi försöker se om vi kan lösa så att även den gruppen får återbäring tidigare, säger Johan Schauman och fortsätter:

– Jag kan inte lova något men vi hoppas lämna besked under dagen.

Ny chans till rekordtidig skatteåterbäring

Men senare på dagen kom beskedet: Skatteverket ger svenskarna en ny chans att få skatteåterbäring rekordtidigt.

– Det nya är att om man skaffar en digital brevlåda och deklarerar utan att göra några ändringar senast 28 mars får man skatteåterbäringen 5-6 april, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Men eftersom vi redan skickat ut deklarationerna får den som skaffar digital brevlåda efter 1 mars inte sin deklaration dit i år. Från och med den 20 mars kan alla logga in på Skatteverkets e-tjänst eller app för att se sin deklaration och deklarera. Man behöver alltså inte vänta på pappersdeklarationen. 

 

 

LÄS MER: Digital brevlåda – så fungerar det

Digitalt bra – men pappersdeklarationerna blir kvar

Kravet att myndigheterna digitaliseras är stort från både regeringen och allmänheten. Fördelarna med en digital deklaration är många: det är smidigare, säkrare, billigare och bättre för miljön. 

Men de digitala deklarationerna kommer inte göra att pappersalternativet försvinner. De skickas ut till sex miljoner svenskar under perioden 15 mars till 15 april.

– Men det digitala frigör också resurser för att hjälpa dem som inte är uppkopplade. En miljon svenskar är inte uppkopplade och vi tar inte bort pappersdeklarationerna för dem.

Många missar vilka avdrag som kan göra.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många tycker reglerna kring deklarationen och avdragen är krångliga och varje år märker Skatteverket att många gjort fel kring ett av de vanligaste avdragen.

– Reglerna är krångliga. Många gör fel när det gäller resa till och från arbete för att de missar att man måste tjäna två timmar varje dag. Men det är samtidigt många som har rätt till avdraget. I år är en nyhet att du får avdrag för utgifterna som överstiger 11 000 kronor, säger Johan Schauman.

Gör du avdrag kommer du alltså inte få skatteåterbäringen den femte april. 

"Svenskar är bra på att deklarera"

Varje år är det några få svenskar som kommer in försent med deklarationen. Då får du en förseningsavgift om 1 250 kronor. Har man inte deklarerat inom tre månader läggs ytterligare en avgift om lika mycket på. Efter fem månader plussas det på med 1 250 kronor igen.

– Men svenskar är extremt bra på att deklarera och kan du visa att du exempelvis varit sjuk får du ingen förseningsavgift, säger Johan Schauman. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen