Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

10 Ica-butiker startar hemkörning av pizza

Ica Liljeholmen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / Jessica Gow

Gå på korgen inne på Ica är redan ett faktum.

Men nu tar matjätten upp konkurrensen inom ännu ett område med pizzabuden.

I höst kan du beställa hem nybakad pizza, hamburgare och annan färdiglagad mat från tio utvalda Ica-butiker i Stockholm, Malmö, Göteborg och Örebro.

– Vi har sett att det är en starkare tillväxt i restaurangsektorn än i matbutikerna , säger Ica Gruppens vd Per Strömberg.

Flera större Ica-affärer har de senaste åren börjat anpassa sig till en ny vardag med en liten bistroliknande restaurang eller vinbar i direkt anslutning till butiken. I Stockholm finns det minst tre Ica-butiker med detta koncept.

– Mitt inne i Ica Kvantums populära matbutik i Liljeholmen kliver du in i en vinvärld som få kan mäta sig med. Sedan en tid har de nämligen höjt nivån betydligt. Nu finns här alltid upp mot hundra viner, skrev Svenska Dagbladets vinskribent Mikael Mölstad när han listade några av Stockholms populära vinbarer. 

Konceptet växer också.

Men nu signalerar Ica att man är beredd att gå ett steg längre och börja skicka hämtmat direkt hem till kunderna.

Matjättens testplan gäller tio butiker. Vilka tio butiker som ska börja Ica:s nya service är fortfarande en affärshemlighet. Stockholm, Malmö, Göteborg och Örebro har valts ut till testorter.

Här ligger textbutiken

En av testbutikerna för de kommande expressleveranserna är Ica Vanadis i Stockholm som redan i dag har en bistro i direkt anslutning till butiken.

– Vi har sett att det är en starkare tillväxt i restaurangsektorn än i matbutikerna , säger Ica Gruppens vd Per Strömberg som förklaring till nysatsningen.

– Vi ser också i våra butiker att intresset för färdigmat, hamburgare,, pizza, sushi eller sallader ökar starkt. Vi ser då en möjlighet att gör en liten kombi där man som kund kan handla olika typer av färdigmat, men också komplettera med ett begränsat sortiment av mat. Man kan se framför sig kunder som köper hamburgare eller sushi och kompletterar med med lite varor till frukosten till nästa morgon.

Ica tror att den samlade lösningen med snabba expressleveranser kan attrahera vissa kundgrupper.

– Den erbjuder ökad enkelhet eller bekvämlighet som kunderna väldigt mycket söker i dag, säger Per Strömberg.

Växer snabbare än matbutiker

Det är just det faktum att restaurangbranschen vuxit snabbare än dagligvaruhandeln som Ica har upptäckt och börjat utveckla sitt leveranserbjudande via olika digitala tredjepartstjänster. Samtidigt har Ica och många Ica-handlare satsat på att utveckla måltidserbjudandet direkt i butiken.

Ica Vanadis i Stockholm är utvald som en av testbutikerna för expressleveranser hem av till exempel pizza. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Exakt hur hemleveranserna av till exempel nybakade pizzor ska gå till är oklart. Med Ica säger att de berörda testbutikerna också ska kunna skicka med andra beställda matvaror.

Ekonomiskt överraskade Ica Gruppen när dagligvarujätten redovisade rörelseresultatet för första kvartalet.

Ica redovisade ett rörelseresultat på 1.125 miljoner kronor. Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 1.017 Mkr enligt Infront Datas sammanställning av fyra analytikers prognoser. 

Ica Sveriges omsättning uppgick till 19 793 Mkr vilket kan jämföras med 19.358 Mkr under samma period i fjol. Rörelseresultatet slutade på på 825 Mkr mot 758 Mkr i fjol. 

Under kvartalet fattade ICA Gruppen beslut om ett nytt koncernmål: att halvera matsvinnet från den egna verksamheten till 2025.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!