Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Konflikten om triss i TV4 – måste ändra efter beslutet

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Jenny Strömstedt är en av programledarna som leder triss-skrapet i TV4:s ”Nyhetsmorgon” – ett långlivat segment.Foto: TV4
Foto: TV4

Konsumentombudsmannen har granskat Triss-skrapet i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

KO anser att inslaget utgör reklam för spel och att det inte framgår tydligt, rapporterar Dagens Juridik.

Svenska Spel har överklagat beslutet.

Brukar du skrapa lotter?

KO har granskat tre sändningar av Triss-skrapet och Klöverskrapet i TV4:s ”Nyhetsmorgon” vid tre tillfällen i juni och augusti i fjol.

Slutsatsen var att inslagen utgör marknadsföring av spel, och att de saknar reklamidentifiering och sändaravgivning. Det, eftersom det inte framgår tydligt att inslagen görs i samarbete med Svenska Spel.

KO menar också att TV4 är skyldiga att följa spellagen. Den kräver att tv-kanalen framöver informerar om spelandets risker i inslagen.

Kräver besked från Svenska Spel

I april uppmanade KO Svenska Spel att svara på om det finns ett samarbete med TV4 kring skrapningarna. KO varnade då med vite om svaret skulle utebli, enligt Dagens Juridik.

I det nya beslutet skriver KO att det obestridligt sker ett samarbete mellan TV4 och Svenska Spel kring inslagen. Man pekar på att skrapningen framställer spelen på ett positivt sätt, vilket främjar Svenska Spels produkter.

Att framställningarna förekommer inuti ett redaktionellt nyhetsprogram gör det ännu viktigare med en tydlig reklamidentifiering och sändarangivelse för att säkerställa att konsumenten redan vid en flyktig granskning förstår att det rör sig om marknadsföring”, skriver KO, enligt Dagens Juridik.

Svenska Spel har överklagat

Svenska Spel har överklagat KO:s beslut. Genom sina advokater har det statliga bolaget krävt att Patent- och Marknadsdomstolen ändrar det, skriver Dagens Juridik.

Målet registrerades hos domstolen 20 maj. Däremot har Svenska Spel begärt anstånd till 26 juni för att utveckla grunderna till överklagandet.

Triss-skrapet är ett långlivat segment i TV4:s morgonprogram, men som även tidigare varit uppe för granskning.

Senast i fjol anmäldes TV4 till Granskningsnämnden av Branschföreningen för Onlinespel (BOS), som ansåg att Triss-skrapen borde reklammärkas. När TV4 sedan friades valde BOS att anmäla tv-kanalen till KO.

- Det här rör sig om ett etablerat och uppskattat inslag som funnits sedan begynnelsen av TV4 och har en naturlig plats i svensk tv. Granskningsnämnden har dessutom nyligen, återigen, friat inslaget, säger Charlie Forsberg, kommunikationschef TV4 Media.

Granskningsnämnden har även friat TV4 i ett liknande ärende 2011.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!