Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråk om Babblarna – bolaget stämmer tecknare

Babblarna är ett språkpedagogiskt material.
Skaparen av Anneli Tisell.

Nu har en konflikt blossat upp mellan barnboksförfattaren Anneli Tissel och tecknaren som hon samarbetet med – om vem som äger upphovsrätten till de omåttligt populära figurerna Babblarna. 

Nu stämmer Anneli Tisells bolag tecknaren i Arbetsdomstolen för att reda ut upphovsrättsfrågan, rapporterar Lag & Avtal. 

Det är juridiknyhetssajten Lag & Avtal som berättar om den infekterade upphovsrättsstriden. 

Bolaget Hatten Education AB, som drivs av barnboksförfattaren Anneli Tisell, ligger bakom konceptet med populära barnfigurerna Babblarna. 

LÄS MER: Babblarna-leksak stoppas – fastnade i ettårings hals

Babblarna har över 170 miljoner visningar på Youtube

Babblarna är med i SVT:s Barnkanalen och har över 170 miljoner visningar på sin Youtubekanal, berättar Lag & Avtal. 

När figurerna, med namn som Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo, skapades var det med hjälp av en tecknare, eller animatör, som gav dem deras utseende. 

Enligt Hattens stämningsansökan var det Anneli Tisell som gav animatören direktiv om hur figurerna skulle utformas och se ut. 

LÄS MER: Serielegendaren Stan Lee kräver miljardskadestånd

Animatören krävde att figurerna skulle sluta användas

Animatören var först anlitad som konsult men blev sedan anställd i bolaget – och sedan han började där 2005 ska bolagets omsättning ha tiodubblats till 17,5 miljoner kronor.  

När animatören slutade hos bolaget, i december förra året, så ska han ha krävt upphovsrättsersättning och ha begärt hjälp från branschorganisationen Svenska Tecknare med att få Hatten AB att omedelbart sluta använda figurerna som han anser sig ha upphovsrätten till. 

Detta är Babblarna

Babblarna är ett språkpedagogiskt material skapat av Anneli Tisell (författare) i samverkan med Iréne Johansson (Karlstadmodellens grundare), Ola Schubert (animatör och illustratör), Hannes Hagstrand (illustratör), Johan Rask (kompositör) och Hasse Sjölander (kompositör). 

Figurerna utgör en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter.

Johanssons figurer Babba, Bibbi, Bobbo, Diddi, Dadda och Doddo hade tagits fram på 1980-talet för att träna barn i de olika språkljuden, där barn härmar deras ljud/namn och lär sig därmed att använda betoningar och får en melodi i sitt språk.

Figurerna uppdaterades 2006 av Anneli Tisell, Ola Schubert och Hannes Hagstrand och de fick nya former och färger (Babba blev brun, Bibbi blev gul, Bobbo blev röd, Dadda blev grön, Diddi blev rosa och Doddo blev blå). Böcker, musik och filmer om Babblarna sprids till en större allmänhet genom Hatten förlag, med start 2007. 

Konceptet används i den pedagogiska verksamheten i flera förskolor, och Babblarnas Youtube-kanal har över 170 miljoner visningar (april 2018).

Källa: Wikipedia

Men enligt Hatten har animatören, genom att acceptera anställningen, ha överlåtit sina rättigheter till bolaget. 

LÄS MER: Han anklagas för att olagligt laddat ner film: ”Utpressning”

Arbetsdomstolen kan avgöra Babblarnas framtid

För att reda ut upphovsrättsfrågan har nu bolaget stämt animatören i Arbetsdomstolen, AD, rapporterar Lag & Avtal.   

Och Babblarnas framtid, åtminstone som konceptet ser ut i dag med böcker, leksaker och tv-program, kan stå på spel. 

”Hela Hattens mångåriga investering i Babblarnas värld skulle på detta sätt kunna omintetgöras…” skriver bolaget i stämningsansökan till AD, enligt Lag & Avtal.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!