Finansminister Anders Borg (M). Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Finansminister Anders Borg (M). Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Kommunernas extra miljarder försvinner

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen förlänger inte det extra statsbidraget till kommunerna, eftersom krisen nu tycks vara över.
Men på flera håll i landet är det fortsatt tufft.
Finansminister Anders Borg (M) lämnade på tisdagen beskedet att det inte blir något ytterligare konjunkturstöd till kommuner och landsting nästa år. Orsaken är att deras ekonomi utvecklas betydligt bättre än vad regeringen trodde för bara ett halvår sedan.
- Nu när vi ser att de har väsentligt mer pengar under 2011 så att de kan öka verksamheten, ja då lägger vi inte till något tillfälligt sysselsättningsstöd till det, säger Borg.

Bedöms hamna i balans 2011

Enligt prognoserna blir kommunernas skatteintäkter sju miljarder kronor högre i år och tretton miljarder högre 2011 än vad regeringen trodde i höstas. Kommunsektorns ekonomi bedöms hamna i balans 2011, även utan det extra konjunkturstödet på 17 miljarder. Stödet infördes tillfälligt 2010 för att hindra stora nedskärningar av personal i vård, skola och omsorg. Minskningen av det statliga stöden från 2010 till 2011 blir dock bara tolv miljarder eftersom det generella statsbidraget, som tidigare aviserats, ska höjas med fem miljarder kronor.

Vill ha riktade bidrag

Sveriges Kommuner och Landstings ordförande Anders Knape (M) vill inte kritisera regeringen för att det tillfälliga stödet upphör, men påpekar att vissa kommuner har det tufft. Han hade gärna sett någon typ av riktade bidrag till dem med svagast ekonomi.
- En del har en stark ekonomisk utveckling, andra har det bekymmersamt på grund av konjunkturen, ökat försörjningsstöd och lägre sysselsättning. Kunde man hitta ett träffsäkert sätt för att hjälpa dem som drabbats speciellt hårt så hade det varit bra, säger Knape.
Enligt Knape så har det extra stödet under 2010 varit väldigt viktigt och hjälpt till att undvika drastiska nedskärningar likt de som gjordes under 90-talskrisen. Enligt regeringens bedömning så har antalet sysselsatta i kommunal regi minskat med 44 000 personer mellan åren 2007 och 2009. Men om man räknar bort privatiseringar och att arbetsmarknadspolitiska åtgärder som friåret och plusjobben avvecklats, så handlar det bara om 5 000.

"Tuffa år väntar skolan"

- Jag förutsätter att regeringen är beredd att tillföra ytterligare resurser om det visar sig att prognoserna inte håller, säger Knape.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kräver mer statligt stöd, öronmärkt för skolan, och pekar på att lärartätheten håller på att minska.
- Det blir oerhört tuffa år som väntar skolan, säger hon.

Peter Wallberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen