Kommunals aktieportföljer har förlorat mest av alla fackförbund. Foto: Pelle T NilssonKommunals aktieportföljer har förlorat mest av alla fackförbund. Foto: Pelle T Nilsson
Kommunals aktieportföljer har förlorat mest av alla fackförbund. Foto: Pelle T Nilsson
Kommunals a-kassas aktier har backat med 25,93 procent i värde medan Kommunals egen aktieportfölj har sjunkit med 17,78 procent, enligt SvD Näringslivs granskning. Foto: Pelle T NilssonKommunals a-kassas aktier har backat med 25,93 procent i värde medan Kommunals egen aktieportfölj har sjunkit med 17,78 procent, enligt SvD Näringslivs granskning. Foto: Pelle T Nilsson
Kommunals a-kassas aktier har backat med 25,93 procent i värde medan Kommunals egen aktieportfölj har sjunkit med 17,78 procent, enligt SvD Näringslivs granskning. Foto: Pelle T Nilsson

Kommunals nya smäll – förlorar på börsen

Publicerad

Inte nog med medlemmarnas frustration över Kommunaltopparnas lyxiga resor, krogbesök och dåliga affärer i restaurangbranschen.

Även Kommunals aktieportföljer har förlorat mest av alla fackförbund.

Kommunals a-kassas aktier har backat med 25,93 procent i värde medan Kommunals egen aktieportfölj har sjunkit med 17,78 procent, enligt SvD Näringslivs granskning.

Att 2014 var ett deppigt börsår håller nog de flesta placerare med om.

Sedan årsskiftet 2014/2015 fram tills nu har Stockholmsbörsen backat med 12,5 procent.

Några år av dem som fått storstryk är fackförbunden.

På ett år har de största fackförbundens aktier förlorat närmare en miljard i värde, visar en granskning som SvD Näringsliv har gjort.

Men vissa av de stora fackförbunden har slagit börsindex med marginal.

Lärarförbundets medlemmar kan glädja sig åt att deras aktier ökat i värde med 8 procent under perioden. Unionens medlemmar aktier har tappat måttliga 7,2 procent - tack vare posten i krigsmaterialtillverkaren Saab, som stigit med 27 procent.

 

LÄS OCKSÅ: Experterna sågar Kommunals aktieportfölj

 

Byggnads de stora vinnarna

Men de stora vinnarna i granskningen är medlemmarna Byggnads i Stockholm / Gotland, vars portfölj rusat med 36 procent.

De största förlorarna är medlemmarna i Kommunal.

Under perioden har Kommunals aktieportfölj backat med 17,78 procent medan den aktieportfölj som Kommunal A-kassa äger har backat med hela 25,93 procent.

Beroende på hur Swedbanks rapport tas emot i dag kan fallet bli ännu större.

 

LÄS OCKSÅ: Sämre resultat för Swedbank än förväntat

 

Kommunal fick kritik av experterna

I en tidigare granskning som SvD Näringsliv gjort har Kommunal fått hård kritik från placeringsexperter för att ha placerat 60 procent i Swedbank.

- Det finns säkert skäl att diskutera om vi ska ha direktägda aktier, sa Niklas Renngren, ekonomichef på Kommunal, till SvD då.

Men SvD Näringslivs nya avslöjande om raset för Kommunal aktieportföljer har Kommunal hittills inte velat kommentera.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen