Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor - med stora förluster på medlemmarnas bekostnad, skriver Aftonbladet. Foto: Anders Ylander
Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor - med stora förluster på medlemmarnas bekostnad, skriver Aftonbladet. Foto: Anders Ylander

Kommunal använde pengar till nakenshow

Publicerad

Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor - med stora förluster på medlemmarnas bekostnad.

De fyra senaste åren har verksamheten gått back med 320 miljoner kronor.

Samtidigt har delar av fackförbundets ledning semestrat på en anläggning i Stockholms skärgård utan att betala för sig, avslöjar Aftonbladet.

Både Kommunals ordförande Annelie Nordström och förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström har semestrat på ön Marholmen i Stockholms skärgård som ägs av Kommunal utan att betala för sig

Aftonbladet berättar om fakturor som visar hur ledande personern inom Kommunal har utnyttjat förbundets konferensanläggning under sommaren. Enligt Aftonbladets uppgifter de har inte betalat boendet till Lyran konferens som är förbundets handelsbolag och äger Marholmen . Bolaget har inte skickat några fakturor till de aktuella personerna efter visterlserna.

Kommunals Anders Bergström erkänenr också at than bott utan att betla och skriver i en kommentar på Kommunals hemsida skriver han:

"Jag har vid några tillfällen sedan 2012 övernattat privat på Marholmen utan att ha fakturerats för detta. Även Annelie Nordström har vid ett tillfälle, på grund av ett misstag vid bokningen, inte fakturerats för en privat övernattning. Detta är olyckliga förbiseenden, som genast ska rättas till."

Tidigare har Aftonbladet också berättat att Kommunal har drivit lyxkrog med nakenshow och porrstjärnor - med stora förluster. Det är via dotterbolaget Lyran konferens och lyxkrogen Metropol Palais i Stockholm som fackförbundet har drivit den dyra verksamheten, vilket Aftonbladet och reporter Richard Aschberg också avslöjat.

Bolaget har tappat pengar sedan 2002. Enbart under de senaste fyra åren har man backat med 320 miljoner kronor. Årsresultatet för 2012 landade på minus 114 miljoner - motsvarande inbetalningar från 49 000 medlemmar.

Metropol Palais serverar franskinspirerad mat och ostron, kaviar och ett bättre utbud av champagne erbjuds gästerna en flaska för 32 000 kronor.

30 procent av omsättningen i bolaget kommer från Kommunal själva, genom representation och konferenser.

Ledningen för Lyran konferens och höga representanter inom Kommunal, bland dem Anders Bergström, har vid flera tillfällen åkt på "inspirationsresor", bland annat till London där man har ätit på lyxkrogar och bott på dyra hotell.

Utöver lyxrestaurangen driver bolaget bland annat även restaurangerna Skärgårdsro och Grosshandlargården på konferensanläggningen Marholmen.

Dragplåster: Porr och naket

Men flaggskeppet är Metropol Palais i centrala Stockholm.

För att locka folk körs nu en kabaréföreställning där tv-kändisen Tony Irving är iförd endast ett par lackstövlar, samtidigt som kvinnor och män på scenen juckar mot varandra.

När Bubbles & Brunch har hyrt in sig i lokalen har ännu mindre lämnats åt fantasin. Under festerna har champagnen flödat samtidigt som nakna kvinnor dansat för gästerna. Bland de som varit med och nakendansat på festerna finns porrstjärnan Puma Swede.

Verksamheten går emot fackförbundets egna etiska regler om att stoppa alla aktieköp i bolag som kan ha koppling till pornografi och prostitution.

Anders Bergström, kassör och tredje vice ordförande i Kommunal, säger till Aftonbladet att det finns uppenbara brister i hur verksamheten har skötts.

– Jag tycker det är en skandal faktiskt. Det är jättedåligt, säger han.

– Jag tycker att när det gäller porrstjärnor, det är fruktansvärt och jag ber alla om ursäkt för att detta har inträffat och vi har vidtagit starka åtgärder för att det aldrig mer ska hända igen, säger Anders Bergström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen