I dag börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna. Foto: / TT NYHETSBYRÅNI dag börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
I dag börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Om du godkänner deklarationen före den 28 mars, kan skatteåterbäringen sitta på ditt bankkonto efter påsk. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLOm du godkänner deklarationen före den 28 mars, kan skatteåterbäringen sitta på ditt bankkonto efter påsk. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Om du godkänner deklarationen före den 28 mars, kan skatteåterbäringen sitta på ditt bankkonto efter påsk.  Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Kolla i dag om du får skattepengar tillbaka

Publicerad
Uppdaterad

Äntligen! Nu kan du få veta om det blir extra pengar redan efter påsk.

I dag börjar Skatteverket skicka ut deklarationsblanketterna till alla som har skaffat digital brevlåda.

– Det har rullat på bra, vi har till och med haft lite högre takt än vi hade prognostiserat, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Under torsdagen och fredagen, den 8–9 mars, får svenskar som har valt att ha digital brevlåda sina deklarationsblanketter från Skatteverket. 

Det här innebär att du får veta om det kan bli pengar tillbaka efter påsk – eller om det blir en sur restskatt.

 

LÄS MER: Så kan du bli snuvad på skattepengar 

 

– Deklarationerna ska ut i dag och i morgon, säger Christina Lindqvist, pressekreterare på Skatteverket. 

Från 20 mars kan du börja deklarera

När kan man räkna med att Skatteverket börjar skicka ut deklarationerna i dag?

– Jag fick samma fråga i går, och då kunde de inte säga en exakt tid. Men fungerar allt som det ska så har de redan börjat skicka ut deklarationerna. Samtidigt har BankID någon form av uppdatering i dag, därför visste de inte riktigt hur det skulle påverka det här. 

Under förmiddagen säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, att det rullar på riktigt bra med utskicken:

– Vi har till och med haft lite högre takt än vi hade prognostiserat. Vi lägger alltid en plan för att vara helt säkra. Nu räknar vi med att över hälften ska ha fått sina deklarationer när den här arbetsdagen är slut. Sedan kommer resten att få sina under fredagen. 

Från den 20 mars går det sedan att deklarera i Skatteverkets speciella e-tjänst. 

 

LÄS MER: Det här granskar Skatteverket extra noga 

 

Om du godkänner deklarationen före den 28 mars, med ett knapptryck och utan att göra några ändringar, kan skatteåterbäringen sitta på ditt bankkonto den 4-6 april, alltså efter påsk. 

 

LÄS MER: Så får du pengar redan till efter påsk 

 

"Kan inte planera så långt i förväg"

Hoppas du själv få tillbaka lite pengar på skatten?

– Det hoppas man väl alltid, säger Christina Lindqvist. Man lever på hoppet (skratt). 

Om det blir en slant tillbaka – vad gör du för den?

– Då sparar jag den till semestern i sommar. Vad jag ska göra? Det vet jag inte. Jag kan inte planera så långt i förväg. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen