Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tipsar om 15 avdrag du kan göra. Foto: CompricerChristina Söderberg, sparekonom på Compricer, tipsar om 15 avdrag du kan göra. Foto: Compricer
Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, tipsar om 15 avdrag du kan göra. Foto: Compricer
Saknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 443 000 kronor). Foto: / COLOURBOXSaknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 443 000 kronor). Foto: / COLOURBOX
Saknar du pensionsrätt i din anställning får du göra ett avdrag med 35 procent av anställningsinkomsten (max 443 000 kronor). Foto: / COLOURBOX
Det finns många möjliga avdrag värda att fundera över. Foto: Colourbox / COPYRIGHT BY HIN255Det finns många möjliga avdrag värda att fundera över. Foto: Colourbox / COPYRIGHT BY HIN255
Det finns många möjliga avdrag värda att fundera över. Foto: Colourbox / COPYRIGHT BY HIN255

Kolla! Här är 15 avdrag som du inte vill missa

Publicerad

Det är dags att leta fram gamla kvitton för deklarationen.

Men det blir allt svårare med avdrag som passerar Skatteverkets granskade ögon.

– Det mesta är förinskrivet i deklarationen, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Men helt hopplöst är det inte. Ovan hittar du 15 möjliga avdrag.

Deklarationsblanketten för 2016 är på väg ut till landets deklaranter. Mer än 7,5 miljoner får den i brevlådan även om de tillhör den majoritet av svenska folket som väljer att i slutändan deklarera elektroniskt, t ex med hjälp av mobilt bank-id. Det viktigaste är kanske att kontrollera att allt på den förintryckta blanketten stämmer.

Det mesta i deklarationsväg går i dag att göra elektroniskt utan att man måste skicka in deklarationsblanketten med bilagor i pappersform.

Finns det då något riktigt bra tips?

– Något som är ganska bra att titta över är rot och rutavdragen som man kan fördela mellan sig. Detsamma gäller ränteavdragen, det måste man dubbelchecka själv och ändra i deklarationen, säger sparekonom Christina Söderberg.

Skatteverket ger rött kort

Sedan var det då eventuell släktkoppling med den som utfört rot eller rutavdraget. Där ger Skatteverket rött kort.

– Ganska många kommer att få hicka när man upptäcker att det inte går att anlita nära släktingar, säger Christina Söderberg

– Kommer man på detta så kan det vara läge att erkänna och förekomma Skatteverkets granskning och ändra i deklarationen. Då är det lugnt, säger hon.

Klarar sig om man är ärlig

Släktförbundet med rot och rut är inte nytt.

– Men man har inte granskat det så noga tidigare. Skatteverket har säkert upptäckt att det kanske är vanligt. Bara man är ärlig så klarar man sig, säger Söderberg.

Det är annars inte så mycket nytt i deklarationen för 2016. Värt att notera är att avdraget ''förvaltningsavgifter'' dit till exempel kostnader för bankfack eller depåavgift till bank på mer än 1 000 kronor hör, är snart ett minne blott. Avdraget slopas i deklarationen 2017.

Christina Söderberg har listat 15 möjliga avdrag. Men det kan gälla många olika villkor och regler, så det är värt att gå in och kolla lite extra på Skatteverkets hemsida.

Senast vid midnatt den 2 maj ska deklarationen var inlämnad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen