Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kolla bästa priserna på dina mediciner

<p>Jämför du priser innan du handlar medicin?<br>Mattias Björklund, 41, skribent och fotograf, Stockholm, med barnen Emmie, 4 och Liv, 2: ”Jag brukar jämföra mellan olika apotek. Jag tycker det är enklast att fråga personalen. Jag brukar ta bra medicin som jag vet har funkat förut. Men sen är det klart att ibland när viss medicin är jättedyr, då går jag på den lite billigare varianten.”</p>
Foto: Ann Jonasson
Mira Ray, 26, receptionist, Stockholm med Nino, 5 månader: ”Jag brukar ta hjälp av personalen på apoteket. De brukar oftast säga om det finns en billigare variant och då brukar jag köpa den.”
Foto: Ann Jonasson
Ulla Åström, 69, pensionär, Stockholm: ”Jag vet att det är prisskillnader och jag litar på att jag alltid blir tipsad av apotekspersonalen vilket märke som är billigare. Så jag känner att jag inte behöver hålla reda på det själv utan det gör de åt mig.”
Foto: Ann Jonasson
Ulla-Britt Lundberg, 63, kurator, Stockholm: ”Jag tar inte själv rätt på priserna, men jag får alltid upplysningar om det på apoteket. Ibland är det så att när jag känner till en medicin så vill jag gärna ha just den. Så ibland väljer jag den billigare varianten.”
Foto: Ann Jonasson

Jämför priserna på din medicin – och spara stora pengar.

Kostnaden för receptfria läkemedel och vissa receptbelagda mediciner varierar mycket.

Vanliga allergimediciner eller värktabletter kan kosta nästan dubbelt så mycket om du väljer "fel" apotek.

– Tyvärr tror många fortfarande att det är samma pris på alla apotek. Men skillnaderna kan vara stora, säger Justo Delbanco som startat en jämförelsetjänst.

3 tips! hitta billigaste medicinen

Joakim Erdtman, sakkunnig i hälso- och sjukvårdsfrågor på PRO tipsar.

1. Om du har möjlighet och teknikvana – jämför medicinpriser på webben eller i mobilapp. Du kan kolla på apotekens egna hemsidor eller på jämförelsetjänster som medicinpriser.se eller prisjakt.se.

2. Ibland är det mycket billigare att handla på webben än i en fysisk butik. Men se till att det är en godkänd webbhandel. Läkemedelsverket har en lista över godkända företag som säljer läkemedel. https://lakemedelsverket.se/OVRIGA-SIDOR/EU-logotyp-vidimering/

3. Det kan vara bra att veta vilken verksam substans din medicin innehåller. Ofta kan du spara pengar på att köpa en kopia med samma substans i stället för originalvarumärket. Alvedon, exempelvis, innehåller den verksamma substansen paracetamol. Alternativen Pamol eller paracetamol Apofri kan kosta mindre.

Sedan apoteksmonopolet togs bort har förutsättningarna på apoteksmarknaden förändrats dramatiskt. Apoteken får sätta vilka priser de vill på receptfria läkemedel. Prissättningen är också fri på receptbelagda läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Och allt fler läkemedel står utanför subventionen. Det betyder att kostnaderna för dig som konsument kan variera mycket beroende på vilket apotek du handlar medicin på.

– Priserna kan växla mer än vad man tror och det är viktigt för patienten att kunna ta reda på prisskillnader, kommenterar Cecilia Gomez förbundsdirektör på Svenska Diabetesförbundet.

Störst skillnad på receptfria

Störst besparing gör du oftast genom att handla på rena nätapotek, som Apotea, som inte har några fysiska butiker. Men även för dig som vill gå till en fysisk butik med personal finns det anledning att jämföra de olika kedjornas priser.

Allra störst är prisskillnaderna på receptfria mediciner. Vissa allergimediciner, värktabletter och medel mot halsbränna kan kosta 70 procent mindre om du väljer billigaste apotek.

Men prisskillnaderna kan även vara mycket stora på receptbelagda läkemedel som patienten måste betala helt själv, som potensmedel och vissa p-medel.

Att jämföra medicinpriser är i dag onödigt svårt och tidsödande, anser myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Patienterna riskerar att tvingas betala onödigt mycket för sina läkemedel, en del kanske inte har råd vilket i längden riskerar deras hälsa.

Vägrar rapportera

Vissa apotek vägrar till och med att uppge sina läkemedelspriser enkelt på webben. Kunderna måste ringa eller gå in i den fysiska butiken, och eventuellt också kunna visa upp sitt recept, för att få veta vad medicinen kostar.

Kritiken mot prismörkandet har gjort att Sveriges Apoteksförening gått ut och rekommenderat sina medlemsföretag att lägga ut priserna på sina hemsidor.

– Det har varit en del kritik mot apoteksbranschen för att man inte visar upp sina priser. Men det är upp till var och en, vi kan inte bestämma det, säger Apoteksförenings vd Johan Wallér.

"En kännbar utgift"

TLV vill ha en oberoende priswebb för alla läkemedel som skrivs ut på recept. Pensionärernas riksorganisation, PRO, efterfrågar också en sådan tjänst.

– Läkemedel är absolut en kännbar utgift för äldre. Det finns ett stort behov bland äldre för att lätt kunna jämföra priserna, säger Joakim Erdtman på PRO.

– Alla receptbelagda mediciner läkaren skriver ut är inte subventionerade, en del äldre använder exempelvis potensmedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Man kan förstås också behöva köpa receptfria läkemedel.

Vill ha oberoende jämförelse

Men fortfarande finns ingen statlig söktjänst för att hitta billigaste medicinen. Därför startade Justo Delbanco jämförelsetjänsten medicinpriser.se som också finns som app till mobilen.

– Vi har fått väldigt positiv respons från användarna. För tyvärr slår höga läkemedelspriser hårdast mot äldre, långtidssjukskrivna och andra som behöver pengarna mest, säger Justo Delbanco.

Joakim Erdtman på PRO tycker att det är bra med privata initiativ, men förespråkar en statlig och oberoende jämförelsetjänst.

– Läkemedel är inte vilken vara som helst, därför tycker vi att staten har ett ansvar, säger Joakim Erdtman.• Vi har hämtat aktuella (20 maj 2016) priserna från sajten medicinpriser.se. Den hämtar in aktuella priser från de flesta rikstäckande apotekskedjors nätbutiker varje dag och från nätbutiken Apoteas databas. I listan är de högsta priserna röda och de lägsta priserna gröna.

• Priserna hämtas från Kronan, Apoteksgruppen, Apoteket AB, Apotea och Hjärtat. Llloyds ingår inte i jämförelsen eftersom de inte lägger upp sina priser öppet online.

• Priserna kan vara annorlunda i din fysiska butik, exempelvis om ditt apotek har kampanjpris på en viss vara. Priserna kan ibland också variera mellan olika fysiska butiker i samma kedja, detta gäller exempelvis Apoteksgruppen.

FAKTA

Johan Fastbom, läkare och expert på äldre och läkemedel, har tagit listat några läkemedel som svenska kvinnor och män i 75-årsåldern ofta använder. Dessa läkemedel ingår inte i högkostnadsskyddet eller kan köpas receptfritt. Det innebär att patienten får betala hela summan själv. För den typen av läkemedel finns hundralappar att spara genom att välja rätt apotek, eftersom priserna skiljer sig åt markant.

Så mycket kan en 75-årig kvinna spara:

Laktulos Meda, 670 g/ml.

Mot förstoppning. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning 12 flaskor a 500 ml.

Billigast: Apotea/nätbutik: 708 kronor.

Billigaste apoteket med fysisk butik: Apoteket & Kronans: 834 kronor.

Dyrast: Hjärtat: 839 kronor.

Att spara: 131 kronor

Panodil, 500 mg.

Mot värk. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning, 40 förpackningar a 20 tabletter i varje.

Billigast: Apotea/nätbutik: 1 280 kronor.

Billigaste apoteket med fysisk butik: Apoteket & Hjärtat: 1 620 kronor.

Dyrast: Apoteksgruppen & Kronans: 1 660 kronor.

Att spara: 380 kronor

Vagifem, 10 mikrogram.

Mot underlivsbesvär. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning, 6 förpackningar a 18 tabletter i varje.

Billigast: Apotea/nätbutik: 2 082 kronor.

Billigast/dyrast apotek med fysisk butik (samtliga har samma pris): Hjärtat, Apoteksgruppen, Kronans & Apoteket: 2 094 kronor.

Att spara: 12 kronor

Multivitamin, Dulcivit Comp.

Vitamintillskott med järn. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning, 3 burkar a 100 tabletter.

Billigast: Apotea/nät-butik: 285 kronor.

Billigaste apoteket med fysisk butik: Hjärtat: 315 kronor.

Dyrast: Kronans: 354 kronor.

Att spara: 69 kronor

Så mycket kan en 75-årig man spara:

Omeprazol Sandoz, 20 mg.

Mot sur mage. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning, 2X28 kapslar.

Billigast: Apotea/nätbutik: 138 kronor.

Billigaste apoteket med fysisk butik: Hjärtat: 218 kronor.

Dyrast: Kronans: 258 kronor.

Att spara: 120 kronor

Viagra, 50, mg.

För erektion. Receptbelagd, ej subventionerad. Uppskattad årsförbrukning, 6x12 tabletter.

Billigast: Apotea/nätbutik: 7 152 kronor.

Billigaste apoteket med fysisk butik: Apoteket: 7 284 kronor.

Dyrast: Hjärtat: 7  512 kronor.

Att spara: 360 kronor

Alvedon, 500 mg.

Mot värk. Receptfri. Uppskattad årsförbrukning, 40 förpackningar a 20 tabletter i varje.

Billigast: Apotea/nätbutik: 1 320 kronor.

Billigast i fysisk butik: Hjärtat, Kronans och Apoteket: 1 620 kronor.

Dyrast: Apoteksgruppen: 1 636 kronor.

Att spara: 316 kronor

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!