Sedan apoteksmonopolet togs bort har förutsättningarna på apoteksmarknaden förändrats dramatiskt. Apoteken får sätta vilka priser de vill på receptfria läkemedel. Prissättningen är också fri på receptbelagda läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Och allt fler läkemedel står utanför subventionen. Det betyder att kostnaderna för dig som konsument kan variera mycket beroende på vilket apotek du handlar medicin på.
– Priserna kan växla mer än vad man tror och det är viktigt för patienten att kunna ta reda på prisskillnader, kommenterar Cecilia Gomez förbundsdirektör på Svenska Diabetesförbundet.
Störst skillnad på receptfria
Störst besparing gör du oftast genom att handla på rena nätapotek, som Apotea, som inte har några fysiska butiker. Men även för dig som vill gå till en fysisk butik med personal finns det anledning att jämföra de olika kedjornas priser.
Allra störst är prisskillnaderna på receptfria mediciner. Vissa allergimediciner, värktabletter och medel mot halsbränna kan kosta 70 procent mindre om du väljer billigaste apotek.
Men prisskillnaderna kan även vara mycket stora på receptbelagda läkemedel som patienten måste betala helt själv, som potensmedel och vissa p-medel.
Att jämföra medicinpriser är i dag onödigt svårt och tidsödande, anser myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Patienterna riskerar att tvingas betala onödigt mycket för sina läkemedel, en del kanske inte har råd vilket i längden riskerar deras hälsa.
Vägrar rapportera
Vissa apotek vägrar till och med att uppge sina läkemedelspriser enkelt på webben. Kunderna måste ringa eller gå in i den fysiska butiken, och eventuellt också kunna visa upp sitt recept, för att få veta vad medicinen kostar.
Kritiken mot prismörkandet har gjort att Sveriges Apoteksförening gått ut och rekommenderat sina medlemsföretag att lägga ut priserna på sina hemsidor.
– Det har varit en del kritik mot apoteksbranschen för att man inte visar upp sina priser. Men det är upp till var och en, vi kan inte bestämma det, säger Apoteksförenings vd Johan Wallér.
"En kännbar utgift"
TLV vill ha en oberoende priswebb för alla läkemedel som skrivs ut på recept. Pensionärernas riksorganisation, PRO, efterfrågar också en sådan tjänst.
– Läkemedel är absolut en kännbar utgift för äldre. Det finns ett stort behov bland äldre för att lätt kunna jämföra priserna, säger Joakim Erdtman på PRO.
– Alla receptbelagda mediciner läkaren skriver ut är inte subventionerade, en del äldre använder exempelvis potensmedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Man kan förstås också behöva köpa receptfria läkemedel.
Vill ha oberoende jämförelse
Men fortfarande finns ingen statlig söktjänst för att hitta billigaste medicinen. Därför startade Justo Delbanco jämförelsetjänsten medicinpriser.se som också finns som app till mobilen.
– Vi har fått väldigt positiv respons från användarna. För tyvärr slår höga läkemedelspriser hårdast mot äldre, långtidssjukskrivna och andra som behöver pengarna mest, säger Justo Delbanco.
Joakim Erdtman på PRO tycker att det är bra med privata initiativ, men förespråkar en statlig och oberoende jämförelsetjänst.
– Läkemedel är inte vilken vara som helst, därför tycker vi att staten har ett ansvar, säger Joakim Erdtman.




• Vi har hämtat aktuella (20 maj 2016) priserna från sajten medicinpriser.se. Den hämtar in aktuella priser från de flesta rikstäckande apotekskedjors nätbutiker varje dag och från nätbutiken Apoteas databas. I listan är de högsta priserna röda och de lägsta priserna gröna.
• Priserna hämtas från Kronan, Apoteksgruppen, Apoteket AB, Apotea och Hjärtat. Llloyds ingår inte i jämförelsen eftersom de inte lägger upp sina priser öppet online.
• Priserna kan vara annorlunda i din fysiska butik, exempelvis om ditt apotek har kampanjpris på en viss vara. Priserna kan ibland också variera mellan olika fysiska butiker i samma kedja, detta gäller exempelvis Apoteksgruppen.