Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har du de här farliga elprylarna i hemmet?

Det är elprylarna som kan ge brännskador, elchocker och starta bränder. De är stoppade av Elsäkerhetsverket men finns kvar i svenska hem. Kolla listan över vilka produkter du bör sortera bort.

Livsfarliga glödlampor.

Luftavfuktare som kan utlösa eldsvåda.

Felaktiga lampor och adaptrar som ger elchocker och brännskador.

Elsäkerhetsverket uppmanar nu allmänheten att undersöka om de har förbjudna eller säljstoppade elprodukter i hemmet.

Dina Pengar har gått igenom listan med säljstoppade produkter för 2016.

Så anmäler du farliga produkter

Du kan anmäla produkter, elanläggningar eller elinstallatörer till Elsäkerhetsverket. Det kan bland annat handla om att produkten blivit farlig och kanske till och med börjat brinna. Den kanske inte heller uppfyller kraven eller irriterar annan utrustning?

När det kommer till aktörerna kan du exempelvis anmäla om en installatör inte utfört arbetet på ett korrekt sätt.

Om Elsäkerhetsverket ska testa produkten måste den finnas på marknaden i dagsläget.

Källa: Elsäkerhetsverket

Det gäller vid försäljningsförbud

Försäljningsförbud kan kombineras med krav på återtagande från återförsäljare, vilket innebär att importören ska ta tillbaka levererade produkter från sina återförsäljare.

Om en produkt har så allvarliga brister att den är direkt farlig vid användning tas ett beslut om försäljningsförbud med ett återtagande från konsument. Den ansvarige för produkten ska då se till att informera konsumenten om hur återtagandet av produkten kommer att gå till.

Källa: Elsäkerhetsverket

För ett tag sedan berättade Dina Pengar om att Elsäkerhetsverket gått ut och varnat för livsfarliga LED–lampor. Två typer har fått försäljningsförbud. Kunder som har de aktuella lamporna hemma uppmanas att lämna in dem till sitt försäljningsställe. Den ena lampan anses så farlig att den kan förorsaka dödsfall.

– Lampan har fler brister som gör att vi faktiskt anser att den är direkt livsfarlig, berättade Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket.

Toppen av ett isberg

De nu återkallade lamorna är något av toppen på ett isberg när det gäller farliga elprodukter som upptäckts. Varje år kontrollerar Elsäkerhetsverket ungefär 400 produkter varav cirka 30 procent får försäljningsförbud.

Elsäkerhetsverket uppmanar nu allmänheten att på egen hand kontrollera att det inte finns någon av de farliga produkterna i hemmet.

Dina Pengar har gått igenom förbuden från 2016 och hittat produkter från både kände och mindre kända aktörer.

Det har bland annat utfärdats förbud mot datorladdare från Apple och laddare som säljs på Netonnet. Biltema återfinns även på listan med glödlampor som kan ge dig en elchock.

Elsäkerhetsverket får 250 anmälningar årligen

Thomas Nilson som är inspektör vid marknadskontroll berättar att Elsäkerhetsverket regelbundet besöker butiker för att leta brister i produkterna. Om något ser konstigt ut skickas de till kontroll, utöver det lämnar privatpersoner in runt 250 anmälningar per år.

Det gäller allt från hårfönar till USB–laddare, och just laddarna har seglat upp som ett återkommande problem.

Risk för elchocker och bränder

I flera av förbuden mot de olika produkterna nämns problem med isolation och risk för hög spänning och överslag.

– Först kan man få en elchock själv eller så kan det starta en brand, förklarar Thomas Nilsson.

Alla produkter i listan har fått försäljningsförbud och i de allvarligaste fallen kräver myndigheten att aktören kallar tillbaka produkten. Vissa av produkterna ligger nära den tillåtna gränsen, vilket gör att de inte återkallats utan bara fått säljförbud.

Oavsett vad ska du gå till butiken för att lämna tillbaka den, uppmanar Thomas Nilsson.

Thomas Nilsson: Hoppas att de tar sitt ansvar

Det handlar ofta om mindre aktörer, men i listan finns även exempelvis Netonnet, Biltema och Kjell & CO.

– När det kommer till de större aktörerna hoppas jag att de tar sitt ansvar. Det ska de göra, även om vi bara sätter ett försäljningsförbud är det upp till dem att bedöma risken utifrån de fel vi hittat, säger Thomas Nilsson.

Trots varningarna är det fortfarande många svenskar som inte har upptäckt att de har de farliga produkterna hemma. Thomas Nilsson berättar att det fortfarande inkommer rapporer om saker som förbjöds för länge sedan, som luftavfuktarna Wood’s WD-12 och Wood’s MDC20.

– Den finns fortfarande kvar hos konsumenter och det har blivit brand. Det är jättesvårt att nå ut, säger Thomas Nilsson.

Varnar för elprylar från Kina

Det är svårt för Elsäkerhetsverket att ha koll på alla nya företag, och många av dem importerar osäkra elprodukter från Kina.

Ska man passa sig för att beställa sådant från Kina?

– Ja, det ska man inte göra om man inte känner igen modellen eller märket. Det ska framgå att det är CE-märkt. Men det är privatpersonen som tar det fulla ansvaret för vad den köper, säger Thomas Nilsson.

Varnar för falska säljsidor

Thomas Nilsson varnar för så kallade "landningssidor" där det ser ut som att du hamnar på en svensk sajt men skickas utrikes. Då kan Elsäkerhetsverket inte agera eftersom produkten är utländsk.

– Kostar en USB–laddare nitton kronor så kan man börja fundera om den är säker.

Många av de produkter som återkallas bedöms vara livsfarliga.

– Då bedömer vi att det är väldigt allvarligt och den ska återtas så snabbt som möjligt.

Håll koll på listan

Det finns ingen täckande statistik över skador, men det inkommer rapporter där folk slår larm om att de fått elchocker och brännskador.

Att en aktör förbjuds att sälja betyder dessvärre inte att produkten försvinner, fler kan sälja samma produkt utan Elsäkerhetsverkets vetskap. Thomas Nilsson hoppas därför att branschen håller ögonen på myndighetens varningar, och för dem som inte sköter sig kan det blir aktuellt med böter.


LISTAN: ELSÄKERHETSVERKETS FÖRBJUDNA PRODUKTER 2016

Livsfarlig LED-lampa

LED–lampa, varumärke Primoflux, modell 060–60LED (märkt på kartong) LSB05–E27-10-01, fick försäljningsförbud 3 januari. Den senare anses vara livsfarlig. Den kan ge dig elchocker, orsaka brand och saknar EU-försäkran. Om du har lampan hemma ska du lämna tillbaka den eller förstöra den. WePack AB ska återkalla alla sålda enheter.


Lampa kan ge elchock

Växellampa, varumärke Paulmann, modell Plant, förbjöds 16 november. Sockeln är felaktigt utformad och kan ge elchocker. Elsäkerhetsverket har krävde att Hornbach Byggmarknad AB ska sluta sälja dessa produkter.


Pannlampa återkallas från konsument

Pannlampa, varumärke High Mountain, modell 3725, förbjöds 21 november. Laddaren till pannlampan har för klent isolationsavstånd och kan orsaka överslag. Engelsson Postorder AB uppmanades återkalla alla sålda enheter. Produkten saknar även EU-försäkran. Om du äger den ska du förstöra den eller lämna tillbaka den.


Elchocksvarning på bordslampa

Bordslampa, varumärke Global Glow/Interstil, modell C1454TL / Husby, förbjöds 13 november. Bordlampan har felaktigt utformade lamphållare som gör att man kan få en elchock när man skruvar i och ur lampan. Elsäkerhetsverket krävde att I.T.S Interiör AB ska sluta sälja dessa produkter.


LED-lampa återkallas från konsument

Okänt varumärke, märkt med 12W E27 230V, förbjöds 12 september.

LED-lampan kan lätt tas isär och då kommer man åt spänningsförande delar. Det finns inget isolationsavstånd inuti lampan. Elsäkerhetsverket beslutade att Highlands International AB ska ta tillbaka alla sålda lampor. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Armatur kan ge stötar

Flor Lampadina, modell F33000752, förbjöds 19 augusti. Lamphållaren uppfyller inte kraven och du kan få stötar när du skruvar i och ur lampan. Elsäkerhetsverket krävde att Illums Bolighus Sverige AB ska sluta sälja dessa produkter.


Apple-laddare klarar inte kraven

Varumärke Apple, modell A1401, förbjöds 15 augusti. Laddaren har för klent tilltagna isolationsavstånd internt. Det finns risk för elchocker. Elsäkerhetsverket krävde t att Dockans AB ska sluta sälja dessa produkter.


Farlig spänningsomvandlare

Varumärke Biltema, modell 38-116, förbjöds 30 augusti.

Spänningsomvandlaren klarar inte spänningsprovet och farlig spänning kan uppstå. Elsäkerhetsverket krävde att Biltema Nordic Services AB ska sluta sälja dessa produkter.


Ungslampa klarar inte värmen

Biltemas ugnslampor av modell 46-165 samt 46-166 fick försäljningsförbud 24 augusti. Den är märkt 300 Celsius men kan gå sönder vid så höra temperaturer. Det finns risk att du får en elchock då den kan kortslutas mot ugnshöljet av smält lod. Elsäkerhetsverket krävde att Biltema Nordic Services AB ska sluta sälja dessa produkter.


Klen isolation på vattenfelsbrytare

Vattenfelsbrytare av märke Beulco Armatur AB / Jablatron / Deltaco, modell Easystop Move 9171M / AC-88 / PS12-20A, förbjöds 19 augusti. Brytaren har ett strömförsörjningsdon med för klen isolation, det finns risk för överslag. Uttaget i mottagaren är inte korrekt utfört och är inte tillåtet i Sverige. Elsäkerhetsverket har krävt att Beulco Armatur AB ska sluta sälja dessa produkter.


Pannlampa återkallas

Pannlampa modell BX6011, 18940. Kända försäljningsställen är Karlssons Varuhus Sverige AB. Laddaren till pannlampan har allvarliga brister Den kan orsaka brand eller elchock. Isolationsavståndet är för klent tilltaget och interna ledare sitter inte fast ordentligt. EU-försäkran för produkten är inte okej. Elsäkerhetsverket beslutade om försäljningsförbud och att East Import i Höör AB skulle återkalla alla sålda enheter. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Reseadapter kan ge elchock

Proove reseadapter, modell JLA 03-004, GU0046, fick försäljningsförbud 8 augusti. Du kan få en elchock eftersom det finns risk för farlig spänning. Elsäkerhetsverket krävde att Proove AB ska sluta sälja dessa produkter då den har flera fel. Kända försäljningsställen är Kjell & Co.


Batteriladdare återkallas från konsument

Laddare av märket Power Base, modell C-521, fick försäljningsförbud 8 juli. Den har för klen isolering och kan orsaka både överhettning, explosion av batterierna eller elchock. Elsäkerhetsverket beslutade om försäljningsförbud och att Kjell & Co Elektronik AB skulle återkalla den. Om du har en sådan ska du lämna in den eller förstöra den.


Risk för elchock i lampadapter

Biltemas adapter i modell 46-3130 fick försäljningsförbud 30 maj. Det är fel på den vilket gör att det inte finns ett skydd mot elchocker. Märkningen är också bristfällig. Elsäkerhetsverket krävde att Biltema Sweden AB skulle sluta sälja dessa produkter.


Stopp för USB–laddare

Laddaren av märke Andersson, modell 221669, fick försäljningsförbud 14 juni. Den har för dålig isolation, håller inte kraven och höljets plast klarar inte flamprov och bidrar till brandspridning. Elsäkerhetsverket krävde att Netonnet AB skulle sluta sälja dessa produkter.


Dollarstores telefonladdare förbjuds

Laddare av märke Deltaco, modell USB-AC50, förbjöds 14 juni. Klarar inte kraven på isolation. Interna ledningar kan lossna. Elsäkerhetsverket krävde att Ahlberg–Dollarstore AB skulle sluta sälja dessa produkter. Produkten saknar också EU-försäkran.


Laddare återkallas

Okänt varumärke, modell A1234, förbjöds 26 maj. Klarar inte spänningsprov, kan bli överslag. Den brinner för lätt och kan bidra till brandspridning, plus att den saknar EU-försäkran. Elsäkerhetsverket beslutade att Unga i arbete i Sverige AB ska återkalla alla sålda laddare. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.

Kända försäljningsställen: fynfaförflera.se


TV-boxar skapar störningar

Varumärke Dream Multimedia, modell DM 500-C, förbjöds 5 maj. TV-boxen avger höga nivåer då utstrålade störningar uppmättes. Utstrålade störningar kan påverka elektriska apparater som finns i närheten. Det saknas också EU-försäkran. Elsäkerhetsverket krävde att Digital Multimedia Nordic AB skulle sluta sälja dessa TV-boxar.

Kända försäljningsställen: H-Center Parabol Service.


Laddare avger störningar

Hengguang power, modell HG6S360160, förbjöds 4 maj.

Laddaren till balansskotern avger ledningsbundna störningar, alltså störningar som fortplantar sig i det elnät som den är ansluten i. Även höga nivåer av utstrålade störningar uppmättes.

Elsäkerhetsverket krävde att NetOnNet AB skulle sluta sälja dessa laddare.


Discolampa kan ge elchock

Okänd modell, okänt varumärke förbjöds 3 mars. Kända försäljningsställen: LED-Giganten i Malmö AB. Discolampans kåpa kan plockas av för hand utan verktyg. Då kommer man åt spänningsfarliga delar och kan få en rejäl elchock. Lampsockeln trillar av när man vrider lite för hårt och delar i lampan uppfyller inte kraven på isolation. All väsentlig märkning och EU-försäkran saknas. Elsäkerhetsverket beslutade att SIMX Trading Group Sweden skulle återkalla alla sålda discolampor. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Laddare återkallas från konsument

Varumärke okänt, modell okänd, förbjöds 18 februari. Kända försäljningsställen: Takis Mobil.

Laddarens isolationsavstånd är väldigt klent tilltagna och klarar inte spänningsprov. Hållfastheten i laddaren är inte okej, utan går sönder på ett farligt sätt. Kablar inuti laddaren är dåligt fastsatta och kan spänningssätta berörbara delar. Laddaren saknar all märkning och EG-försäkran. Elsäkerhetsverket beslutade att Takisson Handelsbolag skulle återkalla alla sålda laddare.

Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Störningar från lågenergilampa

Varumärke NewLife Tasarruf Ampülleri, modell SFBSL50., förbjöds 18 februari.

Mätningar visar att lågenergilampan avger ledningsbunden störning. Störningarna kan påverka funktionen hos annan utrustning som är ansluten i närheten av lampan. Produkten saknar EG-försäkran. Elsäkerhetsverket krävde att Takisson Handelsbolag skulle sluta sälja dessa produkter.

Kända försäljningsställen: Kända försäljningsställen: Takis Mobil.


Allvarliga brister hos discolampa

Varumärke okänt, modell okänt (benämnd 73466 på förpackningen), förbjöds 18 februari.

Discolampan har mycket allvarliga brister. Man kan lätt ta isär den utan verktyg och då komma åt spänningsfarliga delar vilket ger en hög risk för elchock. All märkning och EG-försäkran saknas. Elsäkerhetsverket beslutade att Ahlberg-Dollarstore AB skulle ta tillbaka alla sålda discolampor. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Laddare till surfplatta klarar inte kraven

Varumärke i-onik, modell P Series I Light 7" (laddare: JY-05200), förbjöds 16 februari.

Laddaren till surfplattan har för klent isolationsavstånd, det gör att det finns risk för elchock och brand. Plasthöljet klarar inte heller flamsäkerhetskrav utan bidrar till brandspridning.

Elsäkerhetsverket krävde att Media-Saturn Shared Services Sweden AB skulle sluta sälja dessa produkter. Produkten saknar också EG-försäkran, vilket den ska ha för att få säljas.

Kända försäljningsställen: Media Markt


Värmebälten återkallas från köparna

Varumärke Velform, modell Sauna Belt, förbjöds 28 januari.

Värmebältet, även kallat Sauna Belt, har allvarliga brister. Om man drar i nätsladden så kan den lossna, och då blir spänningsförande ledare åtkomliga. Det ger en hög risk för elchock, speciellt då man har bältet runt kroppen. Väsentliga märkningar saknas och likaså en svensk bruksanvisning.

Elsäkerhetsverket beslutade att Super Center i Lund AB skulle återkalla alla sålda värmebälten. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den. Kända försäljningsställen: superslim.se


Värmefilt återkallas från konsument

Varumärke okänd, modell okänd (benämnd WD-4019/4019A i den engelska bruksanvisningen) förbjöds 29 januari.

Värmefilten har många allvarliga brister. Anslutningar är direkt strömförande med 230 Volt. Uppvisar flera fel, det finns risk för elchock och brand och den saknar EG-försäkran. Elsäkerhetsverket beslutade att Super Center i Lund AB skulle återkalla alla sålda värmefiltar.

Kända försäljningsställen: superslim.se


Hemmabioanläggning återkallas från köparna

Varumärke Andersson, modell SRP 2.5, förbjöds 25 januari.

Uppvisar flera brister. Nätsladd saknar jordning i ena änden och den uppfyller inte heller kraven på isolation internt. Vid överslag kan det finnas risk för elchock och brand. Plasten i vissa delar i högtalaren uppfyller inte kraven på motståndskraft mot eld utan kan bidra till brandspridning. Elsäkerhetsverket beslutade att NetOnNet AB skulle återkalla alla sålda hemmabiohögtalare. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!