Fredrik Reinfeldt presenterar sina moderater som Sveriges nya arbetarparti. Frågan är hur många arbetare som kan identifiera sig med de moderata riksdagsledamöterna?
Fredrik Reinfeldt presenterar sina moderater som Sveriges nya arbetarparti. Frågan är hur många arbetare som kan identifiera sig med de moderata riksdagsledamöterna?

Knegarna som kör Porsche

Publicerad
Uppdaterad
Här är det nya arbetarpartiet.
De har en genomsnittlig månadslön på 56 491 kronor, kör Porsche och BMW, och bor på fina adresser i Stockholms innerstad och på gårdar runtom i landet.
Expressen har kartlagt moderaternas riksdagsgrupp - och det är nog få arbetare som skulle känna igen sig. Moderaterna bor på åtråvärda adresser - fashionabla Östermalm i Stockholm, välbeställda Stockholms-förorter som Djursholm, Täby och Vaxholm, Skånegårdar med sjöutsikt, mitt på Avenyn i Göteborg, och vid vattnet på Västkusten. De kör lyxiga bilar - Porsche 911, Audi Cabrio 2,3, BMW 325 ci, och BMW 730 ia. Deras sammanlagda förmögenhet är nästan 180 miljoner. Och de har en genomsnittlig årsinkomst på 677 896 kronor - något en vanlig arbetare bara skulle drömma om.

17 oktober

Det var vid moderaternas 100-årsfirande 17 oktober 2004 som Fredrik Reinfeldt med ordboken i högsta hugg tog klivet över blockgränsen. "Moderaterna ska bli en ny tids arbetarparti", sa han. Sedan dess har opinionssiffrorna bara ökat och Fredrik Reinfeldt har numera nästan exakt lika stort förtroende hos LO-medlemmar som Göran Persson.

"Det funkar kalasbra"

- Jag vet inte vem som kläckte det, vi satt väl och snackade, säger partisekreteraren Sven-Otto Littorin. Varför säger ni att ni är det nya arbetarpartiet? - För att du och andra ska ställa just den frågan. Det funkar kalasbra. För egentligen menar m inte "arbetarparti", medger Sven-Otto Littorin. - Egentligen menar vi arbetsparti. Att alla ska ha ett jobb. Har inte moderaterna alltid varit ett parti för välbeställda? - Den där typen av intressegruppstänkande intresserar mig inte, säger Fredrik Reinfeldt. - Vad som än har varit så är det inte min politik. Vi måste vara ett parti för alla, grundat på en moralisk syn om att arbete har ett värde. Fotnot: Av riksdagsmoderaternas samlade förmögenhet på 179 710 280 kronor, tillhör 137 011 160 kronor ledamoten Per Westerberg.
Anna Wahlgren
Anna Wahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen