Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klyftorna ökar – S vill höja skatterna

Magdalena Andersson om de nya krisåtgärder väntas kosta 63 miljarder.
Finansminister Magdalena Andersson vill att skatterna ska höjas.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

De ekonomiska klyftorna har ökat under pandemin.

Därför vill finansminister Magdalena Andersson, S, att Sverige ska ha högre skatter. 

– Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer, säger hon till Svenska Dagbladet.

Under sin tid som finansminister har Magdalena Andersson sett de ekonomiska klyftorna i Sverige öka. Pandemin har skyndat på den processen.

– Historiskt så är det inte ovanligt att klyftor kan öka i kristider, säger hon till SvD.

Hon menar att de ekonomiska klyftorna är för stora och att det kan leda till att ”många bra idéer i befolkningen inte blir verklighet”.

Magdalena Andersson vill höja skatter

– Alldeles för stora. De har ju ökat i hela västvärlden under de senaste decennierna. De har ökat så mycket att både OECD och IMF nu säger att det här kan vara ett problem för den ekonomiska utvecklingen – att vi har allt för stora klyftor både vad det gäller inkomst, men också vad det gäller förmögenhet, säger hon.

Nu vill finansministern ta aktion – genom att få fler i arbete via utbildningssatsningar, att öka kvaliteten i välfärden och att höja skatter och transfereringar.

– Vi behöver beskatta inte minst kapitalet mer. Kapitalvärdena och kapitalinkomsterna har ökat väldigt mycket de senaste åren och också blivit mer koncentrerade hos den rikaste procenten. Därför vill vi öka beskattningen, säger Magdalena Andersson till tidningen. 

Se också:

Fyra miljöpartister får nya ministerposter.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!