Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLFoto: HENRIK ISAKSSON/IBL
 Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TTFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Klyftan mellan fattiga och rika ökar i Sverige

Publicerad

Inkomstklyftorna i nästan alla Sveriges kommuner ökar.

Det visar en omfattande granskning som tidningen Dagens Samhälle genomfört.

– Toppen drar i från, hos dem med högst inkomster har kapitalinkomsterna  ökat och koncentrerats. De med låga inkomster har halkat efter, säger Anna Almqvist, ekonom på LO, till tidningen.

Tidningen Dagens Samhälle har kartlagt hur inkomstläget i Sverige har utvecklat sig under de senaste fem åren. Deras kartläggning visar att antalet hushåll som varken anses vara höginkomst- eller låginkomsttagare minskar i 98,6 procent av landets kommuner.

Samtidigt visar granskningen att både antalet hushåll som tjänar mer och mindre ökar.

År 2011 hade 12,9 procent av de svenska hushållen en inkomst som låg under 60 procent av medianinkomsten. År 2015 hade andelen ökat – till 13,7 procent. 

Ersättningarna har inte ökat i samma utsträckning

Under samma period har antalet hushåll med en inkomst som är minst dubbelt så hög som medianinkomsten har ökat från 6,9 procent till 8 procent.

Kartläggningen visar också att 30 av de 50 kommuner där antalet låginkomsthushåll ökar mest också finns med på listan över de kommuner som tagit emot flest flyktingar de senaste fem åren.

–  Generellt sett har inte löne­skillnaderna ökat så mycket. Att  höginkomst­tagarna drar ifrån beror framför allt på kapi­talinkomster.  Att de med låga inkomster ökar beror på att ersättningarna från  inkomst- och socialförsäkringarna inte ökat i samma takt som lönerna, säger Jesper Roine, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan, till Dagens Samhälle.

Ardalan Shekarabi: Har ökat de senaste tio åren

Majoriteten av de kommuner som har högst andel höginkomsttagare ligger i storstadsområdena. De kommuner där antalet låginkomsthushåll är störst ligger främst i Jämtland, Skåne och Värmland.

– Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara fem utan de senaste tio åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar  sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle säger civilminister Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter.

Granskningen visar också att det mest jämställda landskapet är Norrbotten. Där är antalet medelinkomsttagare närmare åtta procent högre än i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen