Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klockmiljardären vann – nu stoppas kopiorna

Foto: ELIN LARSSON / UNT

Han har anklagat Ur & Penn för att ha plagierat hans framgångsrika Daniel Wellington-modell.

Nu vinner klockmiljardären Filip Tysander striden mot sin konkurrent – som tvingas förstöra sina klockor.

”Daniel Wellington-klockan har ett upphovsrättsligt skydd”, skriver Patent- och marknadsöverdomstolen i sin dom.

Det är ett knappt år sedan Filip Tysander, som grundade klockmärket Daniel Wellington 2011, stämde Ur & Penn för att ha kopierat hans succémodell med det klassiskt röd- och blårandiga armbandet.

I första instans förlorade han – men nu ställer sig Patent- och marknadsöverdomstolen på den 33-årige klockmiljardärens sida.

I en dom som kom på fredagen meddelar domstolen att den populära Daniel Wellington-modellen står under upphovsrättsligt skydd. Domstolen förbjuder därmed Ur & Penn att fortsätta marknadsföra och sälja den liknande klocka de har.

”Domstolen har ansett att Daniel Wellington-klockan som helhet är originell i den meningen att den varit upphovsmannens egen intellektuella skapelse, eftersom upphovsmannen gjort egna fria och kreativa val.” skriver Patent- och marknadsöverdomstolen.

 

Ska ersätta Tysander för skada

Och fortsätter:

”Det andra företaget åläggs nu vid vite att sluta marknadsföra och sälja William Gregor-klockan samt att förstöra sina kvarvarande exemplar.”

Ur & Penn ska dessutom ersätta Filip Tysander för den skada de orsakat Daniel Wellington-klockans anseende.

Filip Tysanders bolag omsatte 2,4 miljarder kronor under 2017 och Filip Tysander själv tog ut en vinst på 200 miljoner kronor. 

2015 köpte han en lyxlägenhet på 418 kvadratmeter för 104,5 miljoner kronor mitt emot Centralstationen i Stockholm. 

I mars rapporterades det att Daniel Wellington blivit det största klockmärket på Kinas, och världens, största e-handelsplattform: Tmall, som drivs av kinesiska tech-jätten Alibaba. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!