Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klimatbonus har kostat nära 2 miljarder kronor

Elbilen har blivit ett förstahandsval, säger Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.
Personer som köper en ny bil som har koldioxidutsläpp på högst 70 g/km vid blandad körning kan söka bonusen – vars högsta beviljade belopp är 60 000 kronor.Foto: Transportstyrelsen / Transportstyrelsen

Transportstyrelsen fick 1,76 miljarder kronor att betala ut till svenskar som köper nya bilar med låga koldioxidutsläpp under 2020. 

Nu är kosingen slut och bonusen pausas. 

Regeringen har dock föreslagit att ytterligare 400 miljoner kronor ska skjutas till. 

Det har varit en rykande åtgång på regeringens klimatbonus under året. 

De 1,76 miljarder kronor som bonusen haft att spela med under 2020 är slut – och Transportstyrelsen meddelar i ett pressmeddelande att utbetalningarna pausas tills nya pengar har skjutits till. 

Personer som köper en ny bil som har koldioxidutsläpp på högst 70 g/km vid blandad körning kan söka bonusen – vars högsta beviljade utbetalningsbelopp är 60 000 kronor. 

Regeringens plan: Skjuta till 400 miljoner

Antalet nya bilägare som är berättigade till bonusen har ökat mer än väntat och regeringen har därför föreslagit att ytterligare 400 miljoner kronor ska skjutas till under året. 

Förslaget finns med i höständringsbudgeten som det ska fattas beslut om den 25 november. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!