Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Så stor är ex-ministerns fallskärm

Ersättningen till den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) blev klar på onsdagen. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA
Mehmet Kaplan lämnade besked om sin avgång på en presskonferens med statsminister Stefan Löfven. Foto: Patrik C Ã Sterberg/STELLA

Den sparkade bostadsministern Mehmet Kaplans fallskärm är klar.

Han kan nu kvittera ut 127 000 kronor per månad.

– Men om han får andra inkomster sker avräkning säger Ove Nilsson, ordförande i Statsrådsarvodesnämnden.

Ersättningen till den tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) blev klar i dag på eftermiddagen. Och han lämnar inte regeringen tomhänt.

Beslutet om hans ''avgångslön'' fattades av Statsrådsarvodesnämnden på onsdagen och följer exakt det regelverk som gäller för ministrar som slutar av någon orsak.

– Beslutet innebär att han får 127 000 kronor per månad under tolv månader, säger ordförande Ove Nilsson.

Totalt ger det honom 1 524 000 kronor på ett år.

Om Mehmet Kaplan får ett annat jobb med lägre lön, eller någon annan form av inkomst, sker avräkning mot avgångsersättningen.

Men den tidigare bostadsministern kan räkna med mer pengar från skattebetalarna. Drygt 900 000 kronor kan komma att ticka in på hans lönekonto.

Kom in i riksdagen 2006

Så här ligger det till med det extra beloppet.

Mehmet Kaplan kom in i riksdagen för Miljöpartiet 2006. Fyra år senare blev han partiets gruppledare och intog därmed en nyckelplats i riksdagsgruppen.

 

LÄS OCKSÅ: Åsa Romson går inte lottlös från regeringen

 

Men inför valet 2014 gav Mehmet Kaplan det överraskande beskedet att han inte skulle kandidera för ännu en riksdagsperiod. Han skulle i stället ägna sig åt politik på kommunal nivå i Stockholm.

Den 5 september 2014 fattade riksdagens speciella arvodesnämnd beslut om så kallad inkomstgaranti för honom.

För en riksdagsledamot som haft sitt uppdrag i sex år eller mer och uppnått 50 års ålder har han eller hon rätt till full inkomstgaranti till 65 års ålder.

Kaplan får inte full pott

Men Mehmet Kaplan hade inte passerat 50-årsstrecket så fick han inte få full pott.

– Inkomstgarantin gäller från 30 oktober 2014 till den 29 oktober 2019, har Ann Norberg, arvodes och pensionshandläggare i riksdagen, tidigare berättat.

– 55 016 kronor per månad under första inkomstgarantiåret och 30 259 kronor från och med andra året i 2014 års nivå, berättade Ann Norberg.

Men Mehmet Kaplan som ännu inte begärt att pengarna ska börja betalas ut – annolikt beroende på att han blev minister efter valet 2014 – kan ändå inte glädja sig åt hela summan.

 

LÄS OCKSÅ: Trendbrott – allt fler prissänker bostaden

 

– Åren rullar på från första dagen och slutdatumet är den 29 oktober säger Ann Norberg.

Det betyder i klartext att Mehmet Kaplan inte kan lyfta ersättningen från riksdagen förrän statsrådspengarna är slut våren 2017. Då kan inkomstgarantin från riksdagen på drygt 30 000 per månad träda i kraft. Men i oktober 2019 är det slut på pengarna.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!