Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Så mycket betalar staten för karensdagen

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.Foto: Linus Svensson/TT
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN BILDBYRÅN

Det slopade karensavdraget innebär att alla som sjukskriver sig får 700 kronor sjukdag 1.

Vi kan också berätta att man kan söka pengarna från och med tisdag – och även retroaktivt från och med 11 mars och framåt.

– Människor måste känna sig trygga att stanna hemma nu, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Expressen.

Även egenföretagare får ett schablonbelopp på 804 kronor per dag under 14 dagar.

Har du sjukanmält dig på grund av coronaviruset?

Regeringens detaljer för åtgärder inom socialförsäkringen som en följd av coronavirusets effekter är nu helt klara.

Sammanlagt tillförs 8,83 miljarder kronor när staten tar sjuklöneansvar under april och maj och ska underlätta anställdas sjukskrivningar och företagens hantering och kostnader kring dessa.

Arbetsgivare får ersättning av staten för sjuklönekostnaden som arbetsgivaren har i april och maj. 

– Det är det största ekonomiska satsningen på Försäkringskassan, säger Ardalan Shekarabi.

Detta innebär regeringens beslut i detalj:

700 KRONOR FÖRSTA SJUKDAGEN: Sedan tidigare har det varit bestämt att staten kompenserar för karensavdraget för att få människor i högre grad att stanna hemma utan att känna oro för inkomsten. Alla som är sjuka kan ansöka om schablonsumman 700 kronor från och med tisdag. Man kan även söka retroaktivt från 11 mars och framåt. Ersättning kommer att lämnas till alla som fått ett karensavdrag på sjuklönen.

EGENFÖRETAGARE KOMPENSERAS: En stor grupp egenföretagare får med de nya tillfälliga reglerna möjlighet att lyfta sjukpenning de första 14 dagarna. Även här ansäker man om ett schablonbelopp: 804 kronor.

BÖRJAR GÄLLA PÅ TISDAG: Från och med tisdag 7 april är det möjligt att ansöka om pengarna. Ansökan måste göras hos Försäkringskassan.

SJUKPENNING UTAN AVDRAG: För övriga, exempelvis anställda som inte kan få sjuklön eller arbetslösa, lämnas sjukpenning utan avdrag för karensbelopp.

En fastslagen gemensam summa var en förutsättning för att snabbt få ut pengarna och därmed sjösätta krisåtgärderna.

– Det var avgörande att människor får tillgång till pengar direkt. Just tillgång till pengar är en väldigt viktig fråga för både anställda och företag. Därför var vi tvunga att schablonisera, för att det ska vara enkelt och snabbt, säger Ardalan Shekarabi.

Förlänger intygsfria perioden

Regeringen förlänger även den läkarintygsfria tiden till 14 dagar för alla sjukskrivna. 

Det slopade kravet på läkarintyg under de första 14 dagarna ska gälla retroaktivt från och med den 13 mars. 

Därutöver har Försäkringskassan beslutat att i nuvarande situation inte kräva läkarintyg till och med dag 21. Det innebär att den som är sjuk inte behöver lämna ett läkarintyg de första tre veckorna (gäller bara om du inte är sjuk mer än 21 dagar – är du sjuk längre krävs läkarintyg från dag 15).

Arbetsgivaren måste under den här perioden rapportera in hur höga sjuklönekostnader den haft i samband med arbetsgivardeklarationen. Ersättningen sker i form av kreditering på skattekontot.

– Vi är beredda att ta dessa kostnader. Människor måste känna sig trygga att stanna hemma och det här vi nu beslutat innebär trygghet för både företag, småföretagare och anställda, säger Ardalan Shekarabi.

Egenföretagare kompenseras

Även egenföretagare kommer alltså att kunna få möjlighet till sjukersättning efter beslutet i dag.

– Det kan betyda väldigt mycket för en egenföretagare, speciellt som vi kombinerar detta med kravet att ta bort sjukintyg. Dessutom förlängs de 14 dagar med 7 dagar ytterligare. Man kan alltså vara hemma i 21 dagar nu utan att belasta sjukvården, säger Ardalan Shekarabi.

Att staten tar över ansvaret för sjuklönekostnaden kommer att hjälpa många mindre företag i dessa utsatta tider, menar socialförsäkringsministern vidare.

TV: Detta är Försäkringskassan

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!