"Den har inte gett människor bättre förutsättningar att bli friska och komma tillbaka till arbete", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Sven Lindwall
"Den har inte gett människor bättre förutsättningar att bli friska och komma tillbaka till arbete", säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Sven Lindwall

Klart i dag: Bortre tidsgräns försvinner

Publicerad

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen försvinner.

Nu har riksdagen klubbat igenom beslutet som stoppar den kritiserade "stupstocken".

– Jag är glad att vi i dag sätter stopp för utförsäkringspolitiken, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S.

Det var alliansregeringen som 1 juli 2008 införde en maxtid på två och ett halvt år för hur länge en person får vara sjukskriven.

De nya reglerna fick enorma konsekvenser för enskilda individer som riskerade att hamna i fattigdom efter att de utförsäkrades - trots att de inte hade förutsättningar att jobba.

Sedan reglerna infördes har framför allt Vänsterpartiet varit starkt kritisk, men även regeringen har velat ta bort den bortre tidsgränsen.

Träder i kraft i februari

I våras kom de första signalerna om att den kritiserade "stupstocken" var på väg bort - och efter en omröstning i riksdagen på onsdagen har en majoritet nu röstat för regeringens proposition om att ta bort tidsgränsen.

– Jag är glad att vi i dag sätter stopp för utförsäkringspolitiken. Den har inte gett människor bättre förutsättningar att bli friska och komma tillbaka till arbete – tvärtom. I en tid då sjuktalen ökar måste vi lägga resurser på insatser som vi vet ger resultat, inte på ineffektiva och omänskliga utförsäkringar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Förslaget träder i kraft från 1 februari nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen