Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart – fondjätten Solidar lägger ner verksamheten

Fondbolaget Solidar, vars fonder i våras kastades ut från premiepensionen, lägger ner.

– Det stämmer, bekräftar Solidar Fonders vd Krister Sjöblom.

Samtidigt får 6 500 sparare tillbaka 400 miljoner kronor när inlösen av den sista Solidarfonden påbörjats.

Texten uppdaterad.

 

Fondbolaget Solidar, en gång en gigant inom premiepensionen, lägger ned sin fondverksamhet, kan Expressen berätta. 

– Ja, det stämmer. Styrelsen har beslutat att avveckla verksamheten i Solidar Fonder AB. Samtliga kunder har omhändertagits och är nu placerade i andra likvärdiga alternativ eller i AP7, bekräftar Krister Sjöblom, vd för Solidar Fonder, i ett sms till Expressen. 

Han skriver vidare:

– Avvecklingen verkställs enligt en strukturerad plan och den kommer att vara genomförd under hösten. 

Bolaget har lämnat in en ansökan till Finansinspektionen om att lämna tillbaka sina tillstånd. 

– Det innebär att bolaget avvecklar sin tillståndspliktiga verksamhet, säger Maria Bach Harrén, jurist inom marknadsuppföranderätt på Finansinspektionen, som precis har börjat titta på ärendet. 

Det var den 24 oktober som Solidar lämnade in en ansökan till myndigheten om begäran om tillstånd att avveckla fonderna och återlämna sina tillstånd att bedriva fondverksamhet. 

 

Styrelsebeslut i slutet av augusti

Till grund för ansökan ligger ett styrelsebeslut från den 31 augusti. Där framkommer att man tittat på alternativ för att föra över fonderna till ett nytt bolag, men misslyckats. 

"De olika alternativ för överlåtelse av fonderna har alla uttömts och funnits ogörliga", heter det i styrelseprotokollet som Expressen tagit del av. 

På bolagets hemsida står dock fortfarande: 

"Du som investerare kan välja att låta Solidar Fonder aktivt förvalta ditt sparande och ditt pensionskapital för att på så sätt bädda för en tryggare ekonomisk framtid". 

Listan med bolagets fonder och information om dem är dock borttagen. 

 

Kastades ut från PPM i april

I mitten av april bötfälldes bolaget av Finansinspektionen med motiveringen att Solidar haft "allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter och i sitt agerande i fondandelsägarnas intresse". Enligt myndigheten har bolaget haft en förvaltningsmodell som inneburit en fördyring för spararna på omkring 33 miljoner kronor. 

Någon vecka senare meddelade Pensionsmyndigheten att man kastar ut fondbolaget från premiepensionen, men motiveringen att man inte agerat i pensionsspararnas intresse, haft ohanterade intressekonflikter och bristande interna regler. Totalt hade då 67 000 sparare innehav till ett värde av drygt 16 miljarder kronor i Solidars fonder. 

Solidar Fonder överklagade Finansinspektionens beslut om böter och Solidar Fonders styrelseordförande Didi Welander kallade Pensionsmyndighetens beslut för "anmärkningsvärt" eftersom det grundade sig på brister som är åtgärdade.

Senare på torsdagen meddelade Pensionsmyndigheten att inlösen av fonden Solidar Sicav Global Fokus har nu påbörjats. Det innebär att 6 500 sparare under nästa vecka får tillbaka 400 miljoner kronor.

Pensionsmyndigheten har fått in 400 miljoner kronor som under nästa vecka återförs till spararna. Pengarna fördelas proportionerligt i förhållande till varje sparares innehav. En mindre slutlikvid beräknas inbetalas senare och fördelas då separat.

– Det här är ett positivt besked för 6 500 sparare som har varit inlåsta på grund av den pågående likvidationsprocessen. Nu får dessa sparare tillbaka de mesta av sina pengar och friheten att kunna välja andra alternativ för sin premiepension, säger Rasmus Bjälkeson som är fondhandelschef på Pensionsmyndigheten.

 

 

De pengar som nu förs tillbaka placeras i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa eller i de nya fondval som spararna gör.

Alla berörda sparare kommer informeras via brev från Pensionsmyndigheten.

Det var i slutet av april som Pensionsmyndigheten sade upp samarbetsavtalet med Solidars fonder och beslutade att sälja nio Solidarfonder.

Åtta av fonderna hos Solidar Fonder AB löstes in under maj och juni 2018.

Återbetalningen till spararna uppgick till drygt 16 miljarder kronor.

Den sista fonden, Solidar SICAV Global Fokus, förvaltades i Luxemburg, vilket varit orsaken till att den tagit längre tid att likvidera.

 

 

Turerna i Solidar Fonder

Finansinspektionen fick allvarlig kritik och böter från Finansinspektionen i början av april. Bakgrunden var den förvaltningsmodell där Solidar gjort omfattande transaktioner med DS Platforms, ett Malta-registrerat bolag dit Solidars egen vd Roland Johansson har ägarkopplingar. 

Bolaget kastades i slutet av april ut från fondtorget i premiepensionen. 

Pensionsmyndighetens utredning visade att affärerna med DS Platforms varit del av en medveten strategi att handla till en omotiverat högre kostnad i syfte att gynna bolagets ägare snarare än pensionsspararna.

Innehavet i de nio fonder som avregistrerades uppgick till drygt 16 miljarder kronor. Cirka 67 000 pensionssparare hade hela eller delar av sin premiepension i fonderna, som sedan tömdes på PPM-spararnas pengar. Pengarna sattes in i AP7Såfa om spararna inte valde något annat alternativ. 

Strax innan Pensionsmyndighetens beslut valde Danica Pension att ta bort Solidars fonder från sitt utbud, och en vecka senare följde Nordnet efter. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!