Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: Då försvinner roamingavgifterna

Från och med i sommar slopas roamingavgifterna. Foto: Colourbox
Stridsfrågan har dock varit hur mycket telefonbolag i Europa ska få kräva av varandra i ersättning för trafiken som utbyts. Detta kan enligt Reuters få konsekvenser för telefonpriserna. Foto: Colourbox

Säg adjö till sura roamingavgifter när du surfar på mobilen utomlands.

Från och med i sommar slopas avgifterna efter en uppgörelse om hur mycket telefonbolagen ska betala till varandra, skriver Reuters.

Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning att svenskarna tycker att mobilen är den viktigaste prylen att ta med sig på resan.

Svenskarnas viktigaste teknikprylar på resan

1. Mobiltelefon: 87 procent

2. kamera: 38 procent

3. Hörlurar: 30 procent

4. Surfplatta/läsplatta: 21 procent

5. Powerbank: 8 procent

6. Dator: 7 procent

7. Bärvar högtalare: 4 procent

8. Videokamera: 2 procent

9. Aktivitetetsarmband: 2 procent

10. Bärbar spelkontroll: 1 procent

11. Actionkamera: 1 procent

Att surfa på telefonen när man är utomlands kan bli en kostsam historia - men inte länge till.

Från och med den 15 juni i år försvinner nämligen roamingavgifterna inom EU. Nu har nämligen en preliminär EU-uppgörelse slutits om grossistpriserna.

De kommer att begränsas till 7,7 euro per gigabyte från juni, för att gå ned till 2,5 euro per gigabyte år 2022, skriver Reuters.

– För mobiltelefonsamtalen blir det en maxavgift i grossistledet från 5 cent per minut till 3,2 cent per minut, medan kostnaden för att skicka sms kommer att halveras till 1 cent, säger en talesperson för EU-landet Malta, som för närvarande är ordförande i unionen till Reuters.

Allt fler vill ta med mobilen på resan

Samtidigt visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av resebolaget Ticket att det blir allt viktigare för svenskar att ta med sig teknikprylar på resan. I dag vill nio av tio ta med sig sin mobil när de åker utomlands.

– Det har blivit ett multiverktyg. Vi använder smartmobilerna till så mycket mer än för fem, sex år sedan. Nu fotar man ju med mobilen och tycker att det funkar bra, man lyssnar på musik och ser på film. Då minskar behovet av att ta med sig kamera och videokamera, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket.

Hon tror att slopandet av roamingavgifterna kommer att leda till att ännu fler tar med sig mobilen.

– Det tror jag. Då kommer det här med att man känner stress över att hitta wifi eller att det kommer bli dyrt att släppa. Så jag tror att det kommer att bli ett stort uppsving när det blir lättare och billigare att surfa, säger hon.

Kostnaden en stridsfråga

Man har sedan tidigare varit enig om att slopa avgifterna som kan salta telefonräkningen rejält för den som använder sin telefon utomlands.

Stridsfrågan har dock varit hur mycket telefonbolag i Europa ska få kräva av varandra i ersättning för trafiken som utbyts. Detta kan enligt Reuters få konsekvenser för telefonpriserna.

Skillnader mellan nord och syd

Skiljelinjen har där legat mellan nord- och Sydeuropa, där mer välbärgade nordeuropeiska länder har velat ha låga grossistpriser, detta för att inte pressa upp priserna i sina egna länder. Men för sydeuropeiska länder med mycket turism har man resonerat annorlunda och varit orolig för att ett roamingstopp ska leda till att deras telefonoperatörer tvingas höja sina priser för att kompensera kostnaden.

Dock måste uppgörelsen fortfarande godkännas av hela EU-parlamentet och medlemsländerna.

– Vi var ju först ut med att ta bort roamingavgifterna helt och hållet för Norden och Baltikum i december 2015. Vi tycker att det här är jättebra, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!