Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TTAida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TTAida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Klart: Aida Hadzialic får 1,5 miljoner kronor

Publicerad

Aida Hadzialic som just avgått som gymnasieminister får avgångsvederlag, skriver Svenska Dagbladet.

Idag fattades beslutet av Statsrådsarvodesnämnden som ger henne drygt 1,5 miljoner kronor.

Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige och i lördags meddelade hon att hon avgår från sin post som gymnasie- och kunskapsminister.

Nu har hon ansökt om avgångsvederlag. ”Med anledning av att jag lämnat min befattning som stadsråd den 15 augusti 2016 ansöker jag om avgångsersättning”, skriver hon i sin ansökan enligt Svenska Dagbladet.

I dag under eftermiddagen beslutade Statsrådsarvodesnämnden att Hadzialic får arvodet under ett års tid, uppger tidningen. Statsrådslönen på 127 000 kronor per månad betyder att avgångsvederlaget hamnar på drygt 1,5 miljoner kronor.

– Principen är att de får samma lön som nu och under ett år, säger Cecilia Bohlin, nämndens sekreterare, till Svenska Dagbladet.

Drack två glas vin

Aida Hadzialic beskrev på den hastigt utlysta presskonferensen i lördags hur hon hade varit i Köpenhamn på torsdagen och sett en konsert tillsammans med en bekant.

Trots att hon druckit två glas vin valde hon att köra från Köpenhamn, över Öresundsbron, mot Malmö.

Aida Hadzialic åkte fast för rattfylleri på väg hem från Danmark till Sverige.Foto: Christian Örnberg

Där stod ett antal gränspoliser som genomförde en nykterhetskontroll Statsrådets offentliga erkännande och omedelbara avgång betyder dock inte att den rättsliga processen avslutats. Den är i inledningsfasen.

Åklagaren: Finns en rad frågor

Åklagaren Håkan Roswall vid särskilda åklagarkammaren i Malmö menar att det finns en rad frågor som måste få sitt svar.

– Jag har begärt att personen ska kallas till nytt förhör. Jag anser att det finns frågor som inte ställdes i samband med nykterhetskontrollen, säger Håkan Roswall.

Bland annat vill han veta om hon fortfarande står fast vid sitt godkännande av strafföreläggandet. Han vill också kontrollera att apparaturen som användes varit kontrollerad och kalibrerad vid rätt tillfällen. Om så inte är fallet kan misstanken om rattfylleri mot Aida Hadzialic falla.

Och om det finns felaktigheter i mätningen och utrustning kan alltså hennes erkännande av rattfylleri vara förhastat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen