Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klarnamiljardärens mörka hemlighet om alkoholen

Sebastian Siemiatkowski är en av miljardföretaget Klarnas tre grundare.
Foto: Klarna

Sebastian Siemiatkowski är en av grundarna av betalningstjänsten Klarna som i dag värderas till 54 miljarder kronor.

Han är bilden av framgång, ung och rik. Men nu avslöjar han att han kämpat med alkoholberoende och berättar om sin pappas tragiska död.

– Jag är nykter alkoholist. Jag kan inte hantera alkohol, säger han i en stor intervju med DN. 

Klarna beskrivs som en av kometerna på techhimlen. Grundad av tre kompisar från Handelhögskolan i Stockholm 2005: Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson.

När de först pitchade sin affärsidé för olika näringslivstoppar var det ingen som ville satsa på den. I dag kan nejsägarna bittert konstatera att Klarna värderas till 54 miljarder.

Sebastian Siemiatkowski är Klarnas vd och i intervjun med DN berättar han bland annat om sin uppväxt. Hans föräldrar var ett polskt par som lämnat ett eftersatt östland bakom järnridån. De var en blandning av politiska och ekonomiska flyktingar, konstaterar han.

Grava alkoholproblem i släkten

Siemiatkowski, årsbarn med Zlatan Ibrahimovic, växte upp i Uppsalatrakten. Hans pappa drömde om att bli läkare, men försörjde sig som taxichaufför och var tidvis arbetslös. 

Flera personer i släkten, både pappa och farfar, hade haft stora svårigheter med alkohol. Hans far dog tragiskt på grund av missbruk.

Klarnagrundaren berättar även i intervjun att han själv haft alkoholproblem.

Det kom till en punkt då han tvingades säga stopp.

– Jag är nykter alkoholist. Jag kan inte hantera alkohol, säger han till DN.

Han minns hur hans pappa gick ned sig i missbruket och till sist begick självmord.

– Vi såg ju alla hur deprimerad han var, hur han drack för mycket, tog för mycket tabletter. Det slutade med att han tog en överdos av tabletter och samma dag som han dog skickade han ett brev till mig, berättar Sebastian Siemiatkowski i DN-intervjun.

Blivande frun konfronterade honom

Det var Nina, hans fru i dag, som senare i livet konfronterade Klarna-vd:n med hans eget drickande.

– Jag insåg inte själv att jag inte kunde hantera alkohol. Det var hon som sa: Det här funkar inte. När jag slutade gjorde jag det först för henne. Men sedan, efter ett tag insåg jag också att – shit, det här hade gått åt skogen om jag hade fortsatt, säger han i den öppenhjärtiga intervjun.

Siemiatkowski säger att han vill berätta offentligt om sin alkoholism och om familjens tragiska bakgrund för att ”min pappa, som jag kände honom när han var frisk, skulle vilja det”.

LÄS MER: Oväntade succén – så blir de mångmiljonärer på Dollarstore (PREMIUM) 

LÄS MER: De tjänar bäst där du bor – sök på din kommun här (PREMIUM)

LÄS MER: Svenskarna under 30 som tjänar bäst – sök där du bor (PREMIUM)

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)

LÄS MER: Så går det för Pinchos där du bor: ”Lyckligt lottade” (PREMIUM) 

TV: Snoop Dogg investerar i Klarna

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!