Klarna-miljardären berättar om de skakande anklagelserna

Niklas Adalberth, 38, är sommarvärd i P1 tisdag 30 juni.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Adalberth var medgrundare till miljardbolaget Klarna som han lämnade 2016 för att bli filantrop.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Klarnagrundaren Niklas Adalberth berättar i ”Sommar i P1” om sina två skräckdygn i amerikanskt häkte.

Han och en kompis anklagades för sexuellt utnyttjande av en ung tjej efter en festkväll – men förklarades oskyldiga kort därpå.

– Det var bland det värsta jag varit med om, säger Adalberth i programmet.

Den 38-årige läkarsonen från Uppsala var medgrundare till framgångsrika betaltjänsten Klarna och blev miljardär på kuppen.

Kvittot på hans strävan att bli sedd och framgångsrik. Men vägen dit var kantad av törnar, misslyckade relationer och ett växande tvivel på att materiell rikedom gör en människa lyckligare.

I ”Sommar i P1” berättar Niklas Adalberth också om de dramatiska dygnen 2012 då han och några kompisar befann sig i New York för att fira en födelsedag.

Anklagades av ung kvinna

Efter en festkväll som startade redan vid lunch på en innekrog väcktes han på morgonen av att polisen bankade på hotelldörren.

Adalberth och en kompis togs med till förhör.

– När polisen kom trodde jag först det var dolda kameran eller något avancerat spratt. Men det var det inte. Vi sattes i handfängsel och kördes i var sin bil till häktet.

En ung kvinna som följt med på efterfest och druckit cocktails med kompisgänget på hotellet hade polisanmält två av dem för sexuellt utnyttjande.

– Hon påstod att hon blivit fasthållen och tagen på brösten. En tung anklagelse som man så klart ska ta på allvar. Men det var inte sant, säger Adalberth i sommarprogrammet.

Polisen beslagtog personliga tillhörigheter och det togs så kallade mugshots.

Adalberth och en medanklagad kompis sattes i häkte i väntan på att fallet skulle upp inför domare, enligt rättspraxis i USA.

Klarnaentreprenören berättar om två skräckdygn på ett iskallt golv i den överbelamrade cellen som delades med 30 andra. Han var onekligen en udda fågel där i sin ljusblå stekarskjorta, nyinköpta byxor från Prada och seglarskor.

”Mammas rika pojkar är här”, häcklade någon. Och när Adalberth frågade häktesvakten om han kunde få en smörgås med glutenfritt bröd, väckte det en viss munterhet med skratt och hån.

Betalade borgen efter två dygn

Men när en två meter lång och skräckinjagande man gjorde entré blev det knäpptyst i cellen. Till och med de påtända crack-missbrukarna slutade tjattra.

– Han började gå mot mig, jag blev stel av skräck och kastade mig ner på golvet för att erbjuda bjässen min plats, minns Niklas Adalberth.

Efter två dygn i häktet ställdes han och kompisen inför domare och släpptes mot borgen. Sedan lades ärendet ganska snabbt ner, då brott inte kunde styrkas.

Med kameraövervakningen från hotellet, vittnen och annan bevisning kunde man visa att kvinnans anklagelser inte stämde.

– Det var bland det värsta jag varit med om och jag frågar mig än i dag varför hon anklagade oss. Kanske var det så att hon befann sig i ekonomiskt trångmål och behövde pengar. Det var vad vi fick höra av vår amerikanske advokat.

Händelsen fick samtidigt Niklas Adalberth att inse hur privilegierad han var. Till skillnad från många andra i cellen som inte hade råd att betala borgen utan skickades till det ökända fängelset på Riker's Island.

Firandet av framgångarna fick en besk eftersmak. Niklas Adalberth hade jobbat hårt och tjänat mycket, men samtidigt förlorat vänner och sin stora kärlek Linnea.

– Jag var klyschan lyckad men inte lycklig, konstaterar han.

Startade filantropisk stiftelse

Flera år senare fattade han beslutet att lämna Klarna och grundade med sitt kapital välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation. Han minns hur han dansade runt av lättnad efter att ha meddelat sina närmaste.

Adalberth har återförenats med ungdomskärleken Linnea och de har två barn ihop. Han kan i dag titulera sig filantrop och stöttar genom stiftelsen bland annat olika projekt och affärsidéer som är klimatsmarta och hållbara.

– Min tanke är att fortsätta skänka bort nästan alla mina pengar innan jag dör, förklarar han.

Fotnot: Sommar i P1 med Niklas Adalberth släpps som podd 07.00 den 30 juni och sänds i P1 13.00 samma dag.


Klarna värderat till 55 miljarder kronor

Niklas Adalberth grundade tillsammans med ungdomsvännerna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski techbolaget Klarna.

Betaltjänsten var under en tid hårt kritiserad och anklagades ha byggt en affärsidé på att konsumenterna skulle missa sina betalningar så att man kunde kräva in dryga avgifter. Men också att man lockar med kostsamma delbetalningar.

Kritiken ledde till vissa förändringar som notifiering med sms och en app där fakturorna uppdateras.

2019 blev företaget Europas högst värderade fintechbolag med en värdering på 55 miljarder kronor.

Niklas Adalberth lämnade 2016 Klarna efter drygt ett decennium för att starta välgörenhetsstiftelsen Norrsken Foundation, som investerar i företag med ambition att förbättra världen.

Man stöder bland annat olika projekt i kampen mot coronavirus.

Stiftelsen finns förutom i Stockholm även i Rwandas huvudstad Kigali.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!