Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boomerangs konkurs – skulder på 32 miljoner

Närmare 120 personer berörs av klädkedjan Boomerangs konkurs. Men en spekulant kanske kan bli räddningen för delar av företaget.

En spekulant har anmält sitt intresse för att ta över konkurade klädkedjan  Boomerang. Företaget försattes i konkurs den 4 januari, efter flera år med sjunkande omsättning och förluster.

– Det finns en spekulant som är intresserad av att ta över, bekräftar advokat Per Nilsson.

Skulderna uppger ligga på minst 32 miljoner kronor enligt Ehandel.se.

Verksamheten drivs just nu av konkursboet.

Klädkedjan Boomerang har butiker runtom i hela landet, bland på Emporia i Malmö, Nordstan i Göteborg, PK-huset i Stockholm, Linköping, Täby, Västerås och Växjö.

Att Boomerang hamnat på obestånd och inlett konkurs beror på att företagets tungrodda struktur, bland annat 16 butiker, inte höll måttet i den omvandling som för närvarande sker från analog till digital klädhandel.

Den analysen gör Peter Bolinder, vd sedan 1,5 år och fram till att konkursen inleddes förra veckan.

"Boomerang satt med gamla strukturer"

– Märket är populärt och vi har en väldigt lojal kundkrets som har hängt med i ett antal år. Att det här sker har strukturella orsaker, och det har inte så mycket med kortsiktiga kollektionsmissar eller så att göra. Det rör sig om att Boomerang satt med gamla strukturer, framför allt ett för tungt eget butiksnät med 16 butiker, som vi inte mäktade med att förändra tillräckligt snabbt i en marknad som förändras jättefort, säger han till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.


LÄS OCKSÅ; Dea Axelssons räddning efter konkursen 


Enligt Ehandel.se har Boomerang skulder i mångmiljonklassen. Koncernen uppges ha haft sina lån i Swedbank, som därmed också är största fordringsägare. Skulden till banken ska, enligt en källa med insyn i fallet, uppgå till minst 32 miljoner kronor. Men det kan rörq sig om ännu mer pengar.

97 personer är berörd i företagets butiksverksamhet och ytterligare 20 i övrig verksamhet. De jobbar tills vidare kvar.

– Vi kommer att hålla öppet under en övergångsperiod och se om vi kan hitta en lösning med någon som vill köpa ut och driva det vidare, säger advokat Per Nilsson på Hamiltons advokatbyrå, som svarar för konkursen.

Spekulant vill ta över Boomerang

Men konkursförvaltaren signalerar nu att det finns en spekulant som hört av sig och visat intresse av att ta över verksamheten.

– Det har inletts diskussioner med en spekulant. Men det är alldeles för tidigt att kunna se var det landar, säger advokat Per Nilsson.

Köpa hela företaget?

– Det är en del av diskussionen vad man vill ha och inte ha. Det troliga är väl att man skalar bort det som inte har gått bra. Det sannolika är att man måste stöpa om det på något sätt.


Hoppas på nystart

Nuvarande vd: Per Bolinder hoppas att konkursen ska bli början till en nystart för märket, som sedan ett par år ägs av Gantveteranen Lennart Björk, riskkapitalisten Gustav Bard och Gants/Boomerangs finska licenstagare Lars Lönnqvist.

Hur detta ska ske ber han att få återkomma till senare. Peter Bolinder har också en bakgrund i Gant, men är inte delägare i Boomerang.

Största fordringsägare i konkursen, som sker på bolagets egen ansökan, är Swedbank. Till konkursförvaltare har advokaten Michael Levin på Hamilton utsetts.

Verksamheten drivs som vanligt upp till en månad av konkursförvaltaren. Lyckas konkursförvaltaren inte hitta en köpare slås butikerna igen och varulagret reas ut.

– Konkursboet erbjuder inga garantier, öppet köp eller bytesrätt, skriver Boomerang på sin hemsida.

Lagstadgad ångerrätt om 14 dagar gäller dock alltjämt. 

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!