Närmare 120 personer berörs av klädkedjan Boomerangs konkurs. Men en spekulant kanske kan bli räddningen för delar av företaget.
Närmare 120 personer berörs av klädkedjan Boomerangs konkurs. Men en spekulant kanske kan bli räddningen för delar av företaget.

Boomerangs konkurs – skulder på 32 miljoner

Publicerad
Uppdaterad

En spekulant har anmält sitt intresse för att ta över konkurade klädkedjan  Boomerang. Företaget försattes i konkurs den 4 januari, efter flera år med sjunkande omsättning och förluster.

– Det finns en spekulant som är intresserad av att ta över, bekräftar advokat Per Nilsson.

Skulderna uppger ligga på minst 32 miljoner kronor enligt Ehandel.se.

Verksamheten drivs just nu av konkursboet.

 

Klädkedjan Boomerang har butiker runtom i hela landet, bland på Emporia i Malmö, Nordstan i Göteborg, PK-huset i Stockholm, Linköping, Täby, Västerås och Växjö.

Att Boomerang hamnat på obestånd och inlett konkurs beror på att företagets tungrodda struktur, bland annat 16 butiker, inte höll måttet i den omvandling som för närvarande sker från analog till digital klädhandel.

Den analysen gör Peter Bolinder, vd sedan 1,5 år och fram till att konkursen inleddes förra veckan.

"Boomerang satt med gamla strukturer"

– Märket är populärt och vi har en väldigt lojal kundkrets som har hängt med i ett antal år. Att det här sker har strukturella orsaker, och det har inte så mycket med kortsiktiga kollektionsmissar eller så att göra. Det rör sig om att Boomerang satt med gamla strukturer, framför allt ett för tungt eget butiksnät med 16 butiker, som vi inte mäktade med att förändra tillräckligt snabbt i en marknad som förändras jättefort, säger han till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen.

 

LÄS OCKSÅ; Dea Axelssons räddning efter konkursen 

 

Enligt Ehandel.se har Boomerang skulder i mångmiljonklassen. Koncernen uppges ha haft sina lån i Swedbank, som därmed också är största fordringsägare. Skulden till banken ska, enligt en källa med insyn i fallet, uppgå till minst 32 miljoner kronor. Men det kan rörq sig om ännu mer pengar.

97 personer är berörd i företagets butiksverksamhet och ytterligare 20 i övrig verksamhet. De jobbar tills vidare kvar.

– Vi kommer att hålla öppet under en övergångsperiod och se om vi kan hitta en lösning med någon som vill köpa ut och driva det vidare, säger advokat Per Nilsson på Hamiltons advokatbyrå, som svarar för konkursen.

Spekulant vill ta över Boomerang

Men konkursförvaltaren signalerar nu att det finns en spekulant som hört av sig och visat intresse av att ta över verksamheten.

– Det har inletts diskussioner med en spekulant. Men det är alldeles för tidigt att kunna se var det landar, säger advokat Per Nilsson.

Köpa hela företaget?

– Det är en del av diskussionen vad man vill ha och inte ha. Det troliga är väl att man skalar bort det som inte har gått bra. Det sannolika är att man måste stöpa om det på något sätt.

 

Hoppas på nystart

Nuvarande vd: Per Bolinder hoppas att konkursen ska bli början till en nystart för märket, som sedan ett par år ägs av Gantveteranen Lennart Björk, riskkapitalisten Gustav Bard och Gants/Boomerangs finska licenstagare Lars Lönnqvist.

Hur detta ska ske ber han att få återkomma till senare. Peter Bolinder har också en bakgrund i Gant, men är inte delägare i Boomerang.

Största fordringsägare i konkursen, som sker på bolagets egen ansökan, är Swedbank. Till konkursförvaltare har advokaten Michael Levin på Hamilton utsetts.

Verksamheten drivs som vanligt upp till en månad av konkursförvaltaren. Lyckas konkursförvaltaren inte hitta en köpare slås butikerna igen och varulagret reas ut.

– Konkursboet erbjuder inga garantier, öppet köp eller bytesrätt, skriver Boomerang på sin hemsida.

Lagstadgad ångerrätt om 14 dagar gäller dock alltjämt. 

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen