Klädjättar börjar ta betalt för påsen

Lindex är en av kedjorna som börjar ta betalt.
Foto: MALIN LÖÖF
Även H&M. Anledningen är att kedjorna vill minska på användningen av plast.
Foto: FELIPE TRUEBA / EPA / TT

Från och med juni kommer de stora klädkedjorna att börja ta betalt för plastpåsarna.

H&M, Lindex och Kappahl hoppas att åtgärden ska minska plastanvändningen.

– Vi hoppas så klart att fler aktörer ska ansluta och det är redan ett flertal företag som har visat intresse, säger Joanna Morell, presskontakt på H&M till Dagens Industri.

När du handlar mat får du slanta upp ett par extra kronor om du ska ha en påse för att bära hem maten i. Men köper du kläder eller skor har påsen nästan alltid följt med på köpet.

Det kommer dock att ändras nu. 

Från och med första juni börjar en ny EU-förordning gälla som syftar till att få ner plastanvändningen i unionen. Som en konsekvens har de tre klädjättarna H&M, Kappahl och Lindex alla bestämt sig för att börja ta betalt för plastpåsarna.

Kappahl är en av kedjorna som går över till att ta betalt.
Foto: MALIN LÖÖF

LÄS MER: Matjätten inför pant på plastpåsarna 

Skänker överskottet till miljön

Pengarna man får in från försäljningen ska gå till olika projekt inom miljö och hållbar utveckling.

– Vi hoppas så klart att fler aktörer ska ansluta och det är redan ett flertal företag som har visat intresse, säger Joanna Morell, presskontakt på H&M till Dagens Industri som var först med att skriva om nyheten.


LÄS MER: Snart kan priset på plastpåsar höjas 

EU vill minska förbrukningen

EU:s mål är att få ner plastanvändningen till 40 plastkassor per person och år till 2025. I dag ligger den siffran på nästan 200. För handeln innebär den nya förordningen att man måste börja informera kunderna om plastpåsarnas miljöpåverkan. Butikerna ska också ge råd om hur man kan minska sin plastförbrukning.

– Att bara byta ut plastbärkassarna till en annan typ av påse minskar inte resursförbrukningen, vi ser gärna att man försöker återanvända de påsar man faktiskt har hemma, säger Malin Göransson, handläggare på kretsloppsenheten på Naturvårdsverket till Dagens Industri.

Sedan tidigare är det känt att Hemköp på Thorildsplan i Stockholm inför pant på sina plastpåsar i ett försök att få ner förbrukningen. Kunderna uppmanas att använda sina plastpåsar flera gånger. När de sedan lämnas tillbaka får kunderna en krona för varje påse. Hemköp höjde även priset på plastpåsarna till tre kronor styck i samma veva.

Plastpåsar

• I Sverige förbrukar vi i snitt 200 plastpåsar per person och år. Den siffran ska ner till 40 till 2025, enligt en EU-förordning från 2015.

• Plastpåsar tillverkas bland annat av olja, vilket i sig innebär en klimatpåverkan. Men det största problemet ligger i nedskräpningen. Plast bryts ner extremt långsamt i naturen och kan misstas för plankton av havslevande djur.

• Från och med juni kommer butikerna bli skyldiga att informera kunderna om plastpåsarnas klimatpåverkan och dokumentera försäljningen.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!