Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinnevikbolaget på väg mot börsen i USA

Kinnevik satsade 1,2 miljarder på den amerikanska robotrådgivningstjänsten.

Nu förvaltar Betterment kapital motsvarande 150 miljarder kronor – och är på väg att börsnoteras i USA.

– Betterment tillför verkligen något i Kinneviks portfölj, säger Kinnevik-vd:n Georgi Ganev till Dagens Industri

Betterment är ett amerikanskt bolag som sysslar med robotrådgivning – en tjänst där kunder får hjälp att investera med hjälp av algoritmer.

Just faktumet att rådgivningen sker genom algoritmer är anledningen till att det blir billigt för kunden, säger vd:n Jon Stein till Dagens Industri.

– En av de främsta orsakerna är skatteoptimeringen i våra portföljer. Kunden sparar ungefär en procent per år på det, vilket ju är mer än vad vi tar betalt. Till skillnad från indexfonder är ju dessutom portföljerna sammansatta beroende på vilka målsättningar kunden har med sparandet, säger Jon Stein till tidningen. 

Kinnevik-vd:n Georgi Ganev pratar om Betterment i Dagens Industri.
Jon Stein, vd för Betterment Foto: Betterment.

Bolaget skapades 2010, en kort tid efter finanskrisen, och Jon Stein satsade på sin övertygelse att konsumenter var villiga att pröva på nya finanslösningar. I dag förvaltar företaget kapital motsvarande 150 miljarder kronor, och har över 400 000 kunder.

Kinnevik största ägaren

Svenska Kinnevik är största ägare i bolaget, med 16 procent av aktierna mot en investering på ungefär 1,2 miljarder kronor.

– Konkurrensen är tuff, vilket inte är så konstigt med tanke på hur stor marknaden är. Men Betterment tillför verkligen något i Kinneviks portfölj, och vi känner att det finns potential på riktigt lång sikt, säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Di. 

Ganev säger att Kinnevik skulle kunna tänka sig att investera i liknande bolag i Sverige, men att något sådant ännu inte finns. 

Enligt Di är Betterment på väg att börnoteras i USA.

– Det är något vi har pratat om sedan starten, det har alltid varit den långsiktiga planen. Vi är på väg, vi har resurserna, men jag har ingen tidslinje i dag, säger Georgi Ganev. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!