Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas oro för framtiden – efter svaga resultatet

USA:s president Donald Trump.Foto: AL DRAGO / POOL VIA CNP/ADMEDIA / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Kinas ledare Xi Jinping.Foto: HOW HWEE YOUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinas ekonomiska tillväxt är lägst på nästan tre decennier, rapporterar CNN Business.

Enligt experter kan det värsta fortfarande vänta stormakten i öst.

Kinas bruttonationalprodukt växte med 6,1 procent under 2019, vilket går att jämföra med 6,6 procent året innan. 

Under det fjärde kvartalet 2019 låg tillväxten av bruttonationalprodukten på bara 6 procent.

Den pågående avmattningen är en indikator på framtida utmaningar för världens andra största ekonomi efter USA. Växande skulder, minskad inhemsk efterfrågan och handelskrig med USA är några av sakerna som kan få kinesiska investerare att hålla hårdare i plånböckerna framöver.

Kinas optimism – tros orosmolnen

I fredags kom nyheten att Washington och Peking kommit överens om den första delen i ett handelsavtal mellan stormakterna. Enligt CNN Business kan detta göra att spänningarna kopplade till handelskriget lättar en aning – åtminstone på kort sikt.

Den första delen av handelsavtalet innebär bland annat att Kina ska importera amerikanska produkter för hundratals miljarder dollar.

Enligt Ning Jizhe, Kinas statistikchef, kommer det initiala handelsavtalet göra invånarna optimistiska om landets ekonomiska tillväxt. Ning Jizhe förklarade vidare att avtalet lär förstärka Kinas ekonomiska relation med USA.

CNN Business rapporterar även att analytiker dragit liknande slutsatser om att avtalet kommer främja det kinesiska näringslivet. Det amerikanska analysföretaget Fitch Ratings höjde exempelvis sin tillväxtprognos för Kina från 5,7 procent till 5,9 procent på torsdagen.

Risk för förnyad avmattning

Men orosmolnen har inte försvunnit från den kinesiska horisonten – analytiker från företagen Citi, Nomura och Invesco pekar på att Kina kan få svårt att leva upp till importmålet gällande amerikanska produkter.

”Vi tror att det är för tidigt att säga att den nuvarande ekonomiska cykeln är över”, uppgav ekonomer vid Capital Economics i ett uttalande. 

Ekonomerna menade bland annat till att handelsavtalets positiva konsekvenser kan neutraliseras av en förnyad avmattning av den inhemska ekonomin, rapporterar CNN Business.

Svenska småsparare kan drabbas

Samtidigt är handelskriget långt ifrån över. Amerikanska tariffer på många kinesiska varor kvarstår, något som Vita huset har motiverat med att man behöver en hållhake på Kina när nästa del av avtalet förhandlas. 

Kinas statistikchef Ning Jizhe medger att den egna ekonomin kommer pressas under det kommande året.

SvD Näringsliv rapporterade i december att sex av Wallenberggruppens största industriföretag hade intäkter i Kina på över 130 miljarder kronor 2018. För exempelvis Atlas Copco stod kinesiska kunder för 18 procent av försäljningen förra året. 

Av den anledningen kan en nedgång i den kinesiska ekonomin drabba svenska småsparare.

Reaktionerna i Kina efter handelsavtalet:

Business Swedens Joakim Abeleen om reaktionerna i Kina efter handelsavtalet.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!