Kinas ambassadör på UD – frågades ut om hoten

Kinas ambassadör på UD – frågades ut om hoten.
Kinas ambassadör Gui Congyou kallades på tisdagen till Utrikesdepartementet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Utrikesdepartementet i Stockholm.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassadör Gui Congyou kallades till Utrikesdepartementet på tisdagseftermiddagen för en uppläxning. 

Där träffade han UD:s rättschef Carl Magnus Nesser. 

”UD kallade upp Kinas ambassadör för att återigen understryka hur allvarligt regeringen ser på situationen för den svenske medborgaren Gui Minhai”, säger UD i en kommentar till Di

Han fick gå in en annan väg än huvudingången på Gustav Adolfs torg. 

Bakgrunden är ambassadörens olika hotfulla uttalanden mot svensk medier.

Utrikesminister Ann Linde meddelade i lördags att Kinas ambassadör Gui Congyou skulle kallas till UD efter de nya påhoppen mot svenska medier.

I en intervju med SVT sa ambassadören bland annat att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum i Kina.

– Det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, sa Ann Linde.

Det var i fredags som kinesiska ambassaden publicerade en intervju med en SVT-reporter på sin hemsida. Den svenska medierapporteringen kallades för ”frekventa illasinnade attacker” mot Kinas kommunistparti. 

Ambassadören gick även till enskilt angrepp mot Expressens kulturchef Karin Olsson. I intervjun sa Gui Caongyou att hon har ”förlorat sin rationalitet” efter att hon skrivit en krönika om Kinas påtryckningar i Gui Minhai–fallet. 

Ambassadörens uttalanden fick utrikesminister Ann Linde, att ilskna till och beslöt att kalla upp den kinesiske ambassadören till UD. 

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt. Vi har upprepade gånger från utrikesdepartementets sida och även från min sida påtalat för den kinesiska ambassaden och för ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fullständigt fritt, sa Ann Linde till SVT.

Gui Caongyou  har en närmast ”stående inbjudan” till Utrikesdepartementet. Sedan han tillträdde sin post i Stockholm hösten 2017 har har varit kallad till UD drygt 40 gånger.

Efter tisdagens möte säger UD i en kommentar till Di: 

”UD kallade upp Kinas ambassadör för att återigen understryka hur allvarligt regeringen ser på situationen för den svenske medborgaren Gui Minhai. I samband med detta upprepade vi att yttrandefrihet råder i Sverige”. 

Gui Minhai slets av tåget

Flertalet av besöken har gällt den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai som numera hålls på hemlig ort i Kina. Gui Minhai greps senast för två år sedan då ett 10-tal civilklädda poliser steg ombord tåget mellan Shanghai och Peking och slet av Gui Minhai inför ögon på Sveriges generalkonsul i Shanghai Lisette Lindahl. Den svenska diplomsten och en kollega skulle eskortera Gui Minhai till läkare i Peking.

– Vi tvingas idag konstatera att det gått två år sedan Gui Minhai återigen greps av kinesiska myndigheter. Det skedde under en pågående stödinsats och i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt arbete, sa Ann Linde i måndags när hon uppmärksammade tvåårsdagen. 

Fallet med Gui Minhani har lett till ytterst ansträngda relationer mellan Sverige och Kina och i förlängningen av historien i ett svenskt UD-haveri.

Utrikesdepartementet fick upprepade larm om att Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt inte skötte fallet med den fängslade Gui Minhai helt enligt regelboken.

Men det skulle dröja åtta månader innan det formella beslutet om att förflytta toppdiplomaten togs – en vecka senare var haveriet ett faktum med det möte där Anna Lindstedt sammanförde Gui Minhais dotter Angela Gui  med den kinesiske affärsmannen Kevin Liu och hans affärspartner John Meewella.

Hotfullt uppträdande

Angela Gui, 25, har berättat att att hon upplevde mötet som hotfullt och att om hon höll tyst med sin kritik mot Kina angående fängslandet av fadern skulle det underlätta hans frigivning.

Angela Gui upplevde mötet på Sheraton som hotfullt.
Foto: ANDERS AHLGREN/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Bokförläggarens dotter Angela Gui,  har under polisutredningen mot Sveriges tidigare KIna–ambassadör Anna Lindstedt uppgett att hon flera gånger tvingades trösta ambassadören i telefon under de pressade månader som ambassadören jobbade med fallet i Peking.

– Jag hade inget annat val än att trösta henne, har Angela Gui berättat polisförhör.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!