Börsen i Kina stängde efter ett kraftigt ras. Foto: Kevin FrayerBörsen i Kina stängde efter ett kraftigt ras. Foto: Kevin Frayer

Börsen i Kina stängde efter ett kraftigt ras.

 Foto: Kevin Frayer
Det sker redan första handelsdagen efter att nya säkerhetsmekanismer infördes vid årsskiftet. Foto: Ng Han GuanDet sker redan första handelsdagen efter att nya säkerhetsmekanismer infördes vid årsskiftet. Foto: Ng Han Guan
Det sker redan första handelsdagen efter att nya säkerhetsmekanismer infördes vid årsskiftet. Foto: Ng Han Guan

Kinabörserna stängda efter kraftigt ras

Publicerad

Handeln på de kinesiska börserna stängde ned i förtid på måndagsmorgonen efter ett kursras.

När CSI 300-index - som täcker både Shanghai och Shenzhen - hade fallit med sju procent infördes handelsstopp.

Det sker redan första handelsdagen efter att nya säkerhetsmekanismer infördes vid årsskiftet.

Vid 06.30-tiden svensk tid på måndagsmorgonen stoppades aktiehandeln på CSI 300 - börsindex för marknaderna i Shanghai och Shenzhen - efter att kursen fallit med sju procent, skriver Bloomberg.

Bakgrunden ligger i nya säkerhetsmekanismer som infördes vid årsskiftet, för att få bukt med den kraftiga volatilitet som kännetecknade de kinesiska marknaderna under förra året.

De nya reglerna innebär att ett 15 minuter långt handelsstopp införs när indexkursen förändras med minst fem procent, innan handeln sedan återupptas. Om det fortsätter i samma utveckling med en upp- eller nedgång på minst sju procent stängs handeln för resten av dagen.

De kinesiska börserna var inte de enda som backade i den tidiga måndagshandeln. Hang Seng-index i Hongkong låg klockan 6.45 på minus 2,7 procent. Tokyobörsens Nikkei 225-index hade gått ned med 3,2 procent. Det bredare Topixindex hade sjunkit med 2,5 procent, rapporterar TT.

Slår mot svenska verkstadsbolag

Claes Hemberg, privatekonom på Avanza, menar att den kinesiska marknaden också kan dra ned de västerländska marknaderna senare under måndagen.

– Vi kommer säkert att få se en reaktion på Stockholmsbörsen i dag också med en nedgång. Det vore inte alls konstigt, säger han.

På den svenska marknaden så slår ett svagt kinesiskt besked hårdast mot de svenska verkstadsbolagen, menar Hemberg.

– Bolag som Volvo, SKF, ABB med flera går ned mest efter en sådan här nyhet medan exempelvis de svenska bankerna och Astra Zeneca borde klara sig utan några bekymmer, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen