Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kina kan straffa Ericsson efter beslutet om Huawei

Senaste nytt i Di-TV.
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassadör hotar med att införa sanktioner mot svenska telekomföretag som Ericsson i Kina.

Detta som ett eventuellt straff för att Sverige beslutat att porta kinesiska Huawei och ZTE från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet. 

– Det kommer otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt, säger  Gui Congyou till TT.

Kinas ambassadör Gui Congyou säger att beslutet att utestänga kinesiska Huawei och ZTE från det svenska 5G-nätet ”otvivelaktigt” kommer att påverka svenska Ericsson.

Detta som straff för att Sverige ”allvarligt skadat kinesiska intressen”.

– Om den svenska regeringen beslutar att bannlysa Huawei från sitt 5G-nätverk kommer det otvivelaktigt att påverka Ericssons aktiviteter i Kina negativt, säger han till TT och fortsätter:

– Sverige kan inte räkna med att allvarligt skada kinesiska företags intressen och tro att det inte ska leda till konsekvenser.

Gui Congyou vill dock inte precisera exakt vilka konsekvenser det skulle kunna röra sig om.

”Ett av de största hoten mot Sverige”

Beslutet från riksdagen kom förra veckan, då man slog fast att Sverige bara kommer att ge tillstånd till de som man kan anta inte kommer använda radioanvändningen för att orsaka skada för Sveriges säkerhet.

– Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Vi kan inte kompromissa med Sveriges säkerhet, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i ett pressmeddelande. 

– Den kinesiska staten bedriver cyberspionage för att främja sin egen ekonomiska utveckling och utveckla sin militära förmåga. Det sker genom omfattande underrättelseinhämtning och stöld av teknologi, forskning och utveckling. 

Kinas Sverigeambassadör: ”Kommer skapa negativa effekter för svenska bolag i Kina:

Kinas Sverigeambassadör om vilka konsekvenser beslutet att porta Huawei från 5g kan få för svenska bolag och ländernas relation