Expressen intervjuade Kinas Sverige-ambassadör Gui Congyou fredagen den 18 december. Fler frågor ställdes om den fängslade förläggaren.
Efter intervjun lade den kinesiska ambassaden ut intervjun på sin hemsida, översatt till engelska och mandarin.
Dock med en förändring – alla frågor och svar om fallet Gui Minhai hade raderats.
Gui Minhai greps 2015
Den svenska förläggaren Gui Minhai sågs senast lämna sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand tillsammans med en okänd man 2015.
Dagar senare försvann tre av Gui Minhais kolleger i på förlaget och bokhandeln han arbetat på i samband med besök på kinesiska fastlandet. En dryg månad senare försvann även förlagets delägare oförklarligt.
I januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk statlig tv och sa att han återvänt till Kina frivilligt och att han känner sig kinesisk, trots att han har ensidigt svenskt medborgarskap.
I februari 2020 meddelades att han dömts till tio års fängelse.
Ingen svensk ambassadpersonal i Peking eller konsulatpersonal i Shanghai har fått besöka förläggaren.
När Expressen ställde frågor om strykningen svarade ambassaden omedelbart via mejl:
”Att inte publicera den del som berör Gui Minhai-fallet är i linje med vår praxis. Som det sades i intervjun är det här inte längre ett ämne för de kinesisk-svenska relationerna. Den kinesiska allmänheten har en motvilja mot den svenska sidans sätt att hantera fallet, så anledningen till att vi inte tog med detta var för att inte skapa en dålig bild av Expressen och Sverige bland de kinesiska läsarna. Det är även för att skapa positiva möjligheter för er kollega att besöka Kina”.

”Man vill inte ha uppmärksamhet”
Oscar Almén, Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är inte förvånad över handlingen från Kinas ambassad.
– Från Kinas sida vill man ha så lite uppmärksamhet som möjlighet på hela Gui Minhai-fallet. Genom att göra honom till kinesisk medborgare kan de alltid hävda att det är en inre kinesisk angelägenhet.
Han anser att det är viktigt att Sverige håller liv i frågan.
– Och inte att vi gör som de vill, att sluta prata om fallet. Det måste hela tiden tas upp och diskuteras. Ett sånt här beteende måste straffa sig. Annars kan de fortsätta och agera på ett ännu värre sätt.
De censurerade frågorna och svaren om Gui Minhai
– Jag har sagt att fallet Gui Minhai inte längre är ett ärende mellan Kina och Sverige. Det här ämnet är stängt, sa ambassadör Gui Congyou.
Varför är det inte längre ett ärende mellan Kina och Sverige?
– Jag har sagt att Gui Minhai är nu en kinesisk medborgare. Ingen från Sverige får lägga sig i. Jag tror vi kan avsluta det här ämnet.
Då måste jag korrigera ambassadören. Gui Minhai är fortfarande svensk medborgare. Det svenska medborgarskapet är inte avslutat. Jag har själv kontrollerat detta.
– Gui Minhai har sedan 2018 frivilligt återtagit sitt kinesiska medborgarskap. Enligt kinesisk lag får man inte ha dubbelt medborgarskap. Därför är han en kinesisk medborgare. Jag vill inte längre kommentera det. Jag hoppas att den svenska sidan inte fantiserar om att lägga sig in Kinas inre angelägenheter utan i stället göra mer för att främja vänskapliga relationer mellan länderna.
Vad har ni att säga till Gui Minhais dotter? När kan hon hoppas att att hennes pappa blir fri?
– Vem har sagt att jag ska prata med Gui Minhais dotter om det här? Det här fallet hanteras enligt kinesisk lag. Ingen får lägga sig i.
Jag pratade i går med dottern Angela Gui på telefon. Hon undrade varför hon nekades att få kontakt med sin pappa.
– Hon ska fråga sig själv, inte mig. När det gäller det här ämnet kan du fortsätta att ställa frågor men jag har inga fler kommentarer.
Angela Gui, som väntar på ett livstecken från sin fängslade pappa, menar att man från svensk sida varit otydlig mot Kina.
– Uppenbarligen har man varit det eftersom det här är en linje som den kinesiska sidan hållit ända sedan de sa att han inte längre var en svensk medborgare. Man måste dra slutsatsen att det har skett ett misslyckande i kommunikationen, säger hon.

Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska Pen, konstaterar att kinesiska medier på senare år haft en mycket hård linje mot svenska medier.
Expressens chefredaktör Klas Granström säger:
– Vårt grunduppdrag är att berätta så mycket som möjligt för våra läsare och tittare. Att den kinesiska regimen arbetar aktivt för att tysta ner fallet Gui Minhai gör det än mer angeläget att rapportera och publicera debatt om.