Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinas nya svar efter hoten mot Sverige

Kina backar upp Gui ambassadören Gui Congyous.
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinas ambassadör Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinas ledare Xi Jinping.
Foto: NOEL CELIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinesiska UD skriver i ett mejl till GP att man står bakom ambassadören Gui Congyous hot om handelshinder mot Sverige.

Det riskerar att drabba svenska företag hårt.

En diplomatisk kris mellan Sverige och Kina uppstod efter att Svenska PEN delade ut Tucholskypriset till den fängslade författaren och regimkritikern Gui Minhai.

Den kinesiske diplomaten Gui Congyou valde att hota Sverige:

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen.

GUI MINHAI FÖRSVANN FRÅN LÄGENHETEN FÖR FYRA ÅR SEDAN

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.


I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.


Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talat i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.

Gui Congyou sa i förra veckan att Kina kommer införa handelsrestriktioner mot Sverige, något som GP var först med att rapportera om.

– Ingen kan räkna med att å ena sidan skada Kinas intressen och å andra sidan göra stora vinster i landet, sa Gui Congyou på ett seminarium på Göteborgs universitet.

Nu rapporterar GP att det kinesiska utrikesdepartementet bekräftar hotet i ett mejl till tidningen:

”Vi hoppas att den svenska sidan lyssnar på Kinas skarpa oro och omedelbart slutar blanda sig i Kinas inre angelägenheter för att inte ytterligare skada de svensk-kinesiska relationerna”, skriver en talesperson till GP.

Stora förluster för svenska företag

SvD Näringsliv rapporterar att sex av Wallenberggruppens största industriföretag hade intäkter i Kina på över 130 miljarder kronor 2018. För exempelvis Atlas Copco stod kinesiska kunder för 18 procent av försäljningen förra året. 

Om Kina gör allvar av sina hot kan Wallenberggruppens företag drabbas hårt, skriver SvD. Det skulle också gå ut över de svenska pensionssparare och aktieägare som har investerat pengar i bolagen.

I SvD:s artikel skildras Wallenbergfamiljens nära politiska kontakter med Kina. Till exempel träffade Jacob Wallenberg Li Qiang i Shanghai den 25 oktober. Qiang är kommunistpartiets sekreterare i Shanghai och ingår även i partistyrelsen – något som gör honom till en av de mäktigaste männen i hela Kina.

Utrikesministern om svåra krisen:

Utrikesminister Ann Linde (S): ”Hoppas få reda på om det stämmer och vad det är”.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!